Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Müzesi
- (14 Yorum)
Müzeler
4.9
Müsaitlik & Fiyat Sorgula
Samsun Canik ilçesinde bulunan Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Müzesi, 18 Mayıs 2003 tarihinde açık hava müzesi olarak faaliyetlerini göstererek, ziyaretçilerini beklemektedir.
Bu müzenin ilk olarak 13 Kasım 1999 tarihinde projelendirilmesi ve Bandırma Vapuru’nun var olan haline sadık kalınarak yeniden meydana getirilmesi amaçlanmıştır. 1960 yılından beridir İstanbul Deniz Müzesi’nde yer alan Bandırma Vapuru’nun bire bir aynı olan versiyonu bu müzede yerini almış ve bu işlemler 15 Nisan 2001 tarihinde tamamlanarak; Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Müzesi içerisinde de sergilenmeye başlamıştır. Bu müzenin açılışı 18 Mayıs 2003 tarihinde resmen yapılmıştır. Müzenin iç çalışmaları konusunda Abdi Güzel devreye girmiştir. Öte yandan 2001 ve 2002 yıllarında Samsun Belediyesi de müze hakkında çalışmalarda bulunmuştur.
Samsun Büyükşehir Belediyesi; 2002 yılı içerisinde Kurtuluş Savaşı hakkında var olan belgeleri de burada toplamıştır. Aynı zamanda da Milli Kurtuluş Anıtı da burada sergilenmeye başlamıştır. Türkiye’nin bölgelerini sembolize eden bu anıtın 7 farklı figürü de yer almaktadır.
Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Müzesi
Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Müzesi içerisinde 2005 ile 2008 yılları arasında yenileme faaliyetleri gösterilmiştir. Müze daha da genişletilmiş ve peyzaj çalışmaları da hayata geçirilmiştir. Açık hava kısmında da İzmir’in kurtuluşu hakkında bilgi veren seramik kabartmalar yer almıştır. Samsun genelinden savaşa katılan herkesin isimleri de Şehitler Yazıtı içerisinde yer almıştır.
Bu yenilenme esnasında vapurun da tamirat gördüğü ifade edilmektedir. Kamara düzenlemelerinin yanı sıra 13 heykel de bu alana dahil edilmiştir.
Bandırma Müzesi ve Milli Mücadele Parkı, 6 bölümden oluşmaktadır. Tefriş salonu olarak bilinen kısımda Mustafa Kemal Atatürk dahil toplamda 5 balmumu heykel de yer almaktadır. Aynı zamanda da gemi cihazları da bu odada yerini almaktadır. Öte yandan Mustafa Kemal Atatürk’e ait olan bir radyo da bu odada bulunmaktadır.
Kaptan kısmında ise vapurun kaptanı olan İsmail Hakkı Durusu’ya ait balmumu heykeli yer almaktadır. Aynı zamanda da kaptanın kişisel eşyaları da kaptan köşkünde bulunan detaylar arasında sergilenen unsurlar olarak görülmektedir.
Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Müzesi Nerede, Giriş Ücreti ?
Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Müzesi Samsun ilinin Canik ilçesinde bulunmaktadır. Müzeyi haftanın her günü 08:00 ila 17:00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Müzeye giriş tamamen ücretsizdir.
Hazır Gelmişken
Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Müzesi 'ni gezmeye gelmişken Samsun civarında gezilecek bir çok tarihi mekanı ve müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Sitemizde bulunan Samsun Müzeleri sayfasını ziyaret ederek Samsun 'da gezilecek daha çok tarihi yeri ve müzeyi rotanıza ekleyebilirsiniz.
Özellikler









Fiyatlar
Sıkça Sorulan Sorular
Tüm Yorumlar
4.9
Künye
✅ Müzeler : | Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Müzesi |
✅ Giriş Ücreti : | Ücretsiz |
✅ Yerel Rehber : | 14 Değerlendirme |
✅ Genel Puan : | 4.9/5.0 |
Çalışma Saatleri
Pazartesi | 09:00 - 17:00 |
Salı | 09:00 - 17:00 |
Çarşamba | 09:00 - 17:00 |
Perşembe | 09:00 - 17:00 |
Cuma | 09:00 - 17:00 |
Cumartesi | 09:00 - 17:00 |
Pazar | 09:00 - 17:00 |
İşletmeyi Sahiplenin
Bu işletme sizemi ait ? Hemen bize ulaşın ve işletmenizi yönetmeye başlayın.
@tamerbyasamadai8204
Şuan bulunan bandırma vapuru Atatürk'ün Samsun'a gelirken kullandığı vapur değil. Orjinali mmaalesef 1925 yıllarında hurdada parçalanmış. Gördüğümuz vapur sonraki yıllarda birebir orjinalinde uygun olacak şekilde yeniden yaptırılmış. İçeri giriş tam 7 TL, öğrenci 3 TL. Küçük meblağlar olsa da tarihimizde önemli bir yeri olan böyle bir yapıya dahi ücretli girmek üzücü. Ücret bir yana teşvik edilerek herkese dönemin kosullari tekrar tekrar anlatılmalı diye düşünüyorum. Yaklaşık 1 saatlik bir zaman dilimi gezmeniz için yeterli bir süre.
@leylaural8355
İlkadimda bulunan, Doğu parkın bitiminde, Samsunspor tesislerinin yanında Samsun'a gelip de görülmeden gidilmemesi gereken bir yer.Kurtulus Savaşı'nın başlangıcı olarak gösteriliyor ve tarihi öneme sahip.Bandirma gemisi müze haline getirilmiş.Ataturkun çalışma arkadaşlarıyla olduğu bir oda ve balmumlari mevcut.geminin alt kısmında Atatürk'ün haberlerinin yer aldığı bir.sergi salonu var.gemide sürekli Atatürk'ün sevdiği şarkılar çalıyor. Bandırma gemisinin olduğu bahçede savaşlarda kullanılan uçaklar ve toplar da sergileniyor. Bu arada müze çıkışı parkın orda atlı arabalar var sahil boyunca atla gezinti yapabilirsiniz ?
@mustafaartik
Gemi oldukça güzel restore edilmiş. Fakat hem gerçek hem de sembolik anlamı itibariyle insanın içini titretecek bir ihtişamda olmalıydı. Ben heryeri heykelle donatın demiyorum ama en azından Amazon kadın heykeli ihtişamında olabilirdi. Neyse mevcut üzerinden değerlendirmem gerekirse, peyzajı oldukça iyi ve bakımlıydı. Gemi içindeki orijinal nüshaları herkesin görebiliyor olması iyiydi. Gemi güvertesinden arka tarafındaki görüntü biraz kötüydü. İki tane kanal lağım kanalı görüntüsü veriyor, su birikintisinin üstünde yer yer yosun toplulukları var, temizlenmesi gerekir bence. Bu tip milli anlamları yoğun mekanların temizlik ve çevre düzenlerine daha fazla dikkat edilmeli. Samsun dışından gelen biri olarak yine de çok beğendim. Benim eleştirim belirttiğim hususları yakıştıramadığım içindir. Yoksa bu hali dahi mükemmel.
@kenanlatifoglu1373
Bandırma vapuru tarihe damga vuran tarihin akışını değiştiren vapur... Türk milletinin kaderini değiştiren vapur. Çok mutlu olduk yakından dokunarak tanımaktan. Merdivenleri çok dik yaşlı ve yürümekte zorluk çeken biri sıkıntı yaşayabilir. Alt katı müze şeklinde yazışmalar ve Atatürk ün çeşitli eşyaları var. Üst katta Atatürk ve beraberindeki arkadaşlarının toplantı hali ( bal mumu heykeli) biçiminde. Teşekkürler Samsun belediyesi?️?
@tamerozkan3164
Samsun'da mutlaka uğramanız gereken bir gemi müzesi.1878 yılında İskoçya' da imal edilen Bandırma Vapuru (Tracadero) 1925 yılında hurdaya ayrıldı ve parçalandı. Atatürk'ün Samsun'a çıktığı Bandırma Vapuru'nun aynısı tekrar yapıldı ve 2001 yılında müze olarak hizmete girdi.Vapur ölçüleri,rengi vs. orijinali ile birebir aynıdır.Deniz kenarında Doğu Park yerleşkesinde yer alan müzenin etrafı anıt, heykel ,torpil ve mayın görselleri ile zenginleştirilmiş.Müzeye ulaşım çok kolaydır, kendi aracınızla, otobüsle veya raylı sistemle gidebilirsiniz. Giriş ücretlidir, fiyat uygundur.
@feyzaerturk
Orijinali olmasa da birebir kopyası. Bandırma vapuru nu gezerken o zamanın şartlarını düşünerek maneviyatı hissedebiliyorsunuz. Kocaman bir denizde küçük sayılabilecek bir vapur, milli mücadelede ilk adımı atılmasına aracılık etmiş. İçerisinde o zamanın giysileri, silahları araç gereçleri ve duvarlarında kısa bilgiler içeren fotoğraflar var. Güvertedeki odalarda balmumu heykeller ile zamanın canlandırılması yapılmış. Güzel olmuş. Samsun a gidildiğinde görülmesi gereken bir yer. 2022 giriş ücreti tam: 7 TL. Müze kart geçersiz.
@feyzaerturk
Samsun'a geldiğiniz de muhakkak ziyaret edilmesi gereken mekanlardan bir tanesi de elbette Bandırma Vapurudur. Orijinal Bandırma Vapurunun projesi dikkate alınarak inşa edilen Vapurda Mustafa Kemal ATATÜRK ve dört silah arkadaşının balmumu heykelleri ve o döneme ait eşyalar bulunmaktadır. Milli Mücadele Parkı ve Açık Hava Müzesi bünyesinde ise miili mücadeleyi simgeleyen seramik rölyefler bulunmaktadır. Müzede ayrıca Samsun ve ilçelerinden İstiklal Savaşı'nda kaybettiğimiz 1200 şehidimizin adlarının yer aldığı şehitler yazıtı, Milli Mücadele'yi anlatan 10 adet bronz rölyef, yedi figürlü Milli Kurtuluş Anıtı ve İstiklal Mücadelesi'nde kahraman Mehmetçik tarafından kullanılan top, tüfek, torpido, denizaltı mayınları ve uçaksavar gibi savaş malzemeleri de sergilenmektedir.
@feyzaerturk
Samsun'da olan ve Samsun'a gelen herkes görmeli bence. Neden mi? İlk olarak tarihi önemi tartışılmaz( gemi orijinal demiyorum sadece temsil ettiği anlama atıf yapıyorum ). İkincisi bir savaş gemisini incelemiş oluyorsunuz. Ayrıca fotoğraf severler için otantik bir ambiyans buluyorsunuz . Yani Samsun'da iseniz hele ki çocuğunuz varsa mutlaka gidin ve görün...
@feyzaerturk
Bandırma Vapuru, IX. Ordu Kıtaatı Müfettişliği görevini icra edecek olan Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarını 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ulaştıran ve Türk Millî Mücadelesinin Anadolu üzerinden başlatılmasında çok önemli bir görevi yerine getiren vapur olarak tarihimizdeki yerini almıştır. Zira Bandırma Vapuru, Millî Mücadele’nin Anadolu içlerine doğru ilerleyip tüm yurda yayılmasında büyük görevleri üstlenecek olan önemli subayları, yani Mustafa Kemal Paşa ile Karargâh Heyetini, üç günlük deniz yolculuğunun ardından İstanbul’dan Samsun’a getirmiş ve adeta bir Millet’ in kaderini taşıyan vasıta olmuştur. Gemi 1878 yılında İskoçya’da ilk kez Trocadero adıyla 5 yıl boyunca yük ve yolcu gemisi olarak mavi sulara indirilmiş, daha sonra 1883 yılında Yunanlı bir armatör tarafından Kymi adıyla satın alınmış. Bir sonraki sahibi Osmanlı olmuş ve adı Panderma olarak tarihe geçmiş. 1891 tarihinde kaza sonucu batmış, aynı yıl içersinde yüzdürülmüştür. Kıymı adı ile İstanbul Rama Derasimo firmasına satılarak İstanbul limanına kayıt edilmiştir. Marmara Denizi kıyılarında, Tekirdağ , Mürefte, Şarköy , Karabigah, Erdek arasında yük ve yolcu seferleri yapmıştır. İdare-i Mahsusanın statü değiştirerek 28 Ekim 1910 yılında Osmanlı Seyrüsefain İdaresi(Osmanlı Denizcilik İşletmesi) olunca geminin adı Panderma Bandırma olarak değiştirilerek posta vapuru haline getirilmiştir. 19 Mayıs 1919 tarihinde Atatürk ve Silah Arkadaşlarını Samsuna getirdikten sonra yine posta hizmetlerine devam etmiştir. 1924 yılında Türkiye Seyrüsefain İdaresi tarafından hizmet dışı bırakılmıştır. 1925 yılında gemi Bozmacı İlhami' ye (SÖKER) isimli Türk armatöre satılmış, ve aynı armatör tarafından 4 ay içinde Haliç Fenerin de Hurda olarak parçalanmıştır.
@feyzaerturk
Gemi 1878 yılında İskoçya'nın Glasgow kentinde Mac. Intyre Paisley - Huston and Cardett tersanesinde 21 sıra numarası ile 279 grostonluk yolcu ve yük vapuru olarak inşa edilmiştir.[1] Geminin ilk sahibi Dussey and Robinson şirketi gemiyi Trocadero adı altında 5 yıl çalıştırdı. 1883 yılında Yunanistan'daki H. Psicha Preus Firmasına satıldı. Kymi adını alarak, geminin Londra'da olan kaydı Pire Limanına alınmıştır. 1890 yılında H. Psicha Preus firması gemiyi başka bir Yunan firması olan Cap. Andereadis firmasına satmış, 12 Aralık 1891 tarihinde kaza sonucu batmış, aynı yıl içerisinde yüzdürülüp Kymi adı ile İstanbul Rama Derasimo firmasına satılarak İstanbul Limanına kayıt edilmiştir. 1894 yılında o zamanki Deniz Yolları İşletmesi anlamına gelen İdare-i Mahsusa'ya nakledilmiş ve Türk bayrağı çekilerek, adı Panderma olarak değiştirilmiştir. Marmara Denizi kıyılarında, Tekirdağ, Mürefte, Şarköy, Karabiga, Erdek arasında yük ve yolcu seferleri yapmıştır. İdare-i Mahsusanın statü değiştirerek 28 Ekim 1910 yılında Osmanlı Seyrüsefain İdaresi (Osmanlı Denizcilik İşletmesi) olunca geminin adı Bandırma olarak değiştirilerek posta vapuru haline getirilmiştir.
@aysebosnak
Ne kadar temsili olsa da beni duygudan duyguya sürükledi. Milli mücadelenin başladığı bu yeri gençler başta olmak üzere herkesin mutlaka ziyaret etmesi gerekir. Müzekart geçerli değil, öğrenci 3₺, tam 7₺ ve engelliler için ücretsiz. Öneri olarak söyleyebileceğim tek şey, ziyaretçilerin izleyebileceği bu döneme ait video hazırlanıp sergi alanında sunulabilir. Atatürk ve silah arkadaşlarının ruhu şad olsun.
@onour647
Öncelikle girişlerin gittiğim dönem itibariyle Tam 7 TL, Öğrenci 5 TL olduğunu belirtmeliyim ki bu tarihi anıların yaşatılmaya çalışıldığı alan için gayet makul seviyede olduğunu düşünüyorum. Bölge çok geniş, yeşillikler içerisinde ferah bir alan üzerine kurulu ve kış dönemi olması dolayısıyla da pek kalabalık değildi. Bandırma Vapuru içerisinde daha fazla tarihi malzemeler ile zenginleştirilebilinecek imkanlar olmasına rağmen yetersiz geldi. Herşeye rağmen çok özel bir alan ve gidilip görülmesi gerekiyor.
@feyzaerturk
Son zamanlarda gezdiğim en guzel yerdi. Müze de gorulmesi gereken cok detay var. İnsan "keşke Bandırma vapuru nun kendisi olsa da replikasina dokunmasam..." diye düşünüyor. Ama yine de Atatürk un giysilerinin, lozan anlasmasinin orijinalini ve o havayi tatmak bambaşka bir duygu idi... Giriş ucretleri de kisi basi 5 tl. Ogrenci 2 tl. Cok makul. Olmasi gereken bu zaten. Ancak hediyelik esya reyonunun onuna yaklasmayin. Resmen ticaret yapiyorlar.
@feyzaerturk
Kurtuluş Savaşı'nın ilk adımını atan komutanların balmumu heykelleri ile karşılaşınca heyecan, şaşkınlık, hüzün, umut, sevinç... Birçok duyguyu bir arada yaşadık. Sanki hala oradalar ve milli mücadelemizin önemli kararlarını alıyorlar. Çok etkilendim. Işıklar içinde uyusunlar. Atatürk'ün vasiyeti, kıyafetleri, silahı, özellikle Samsun'a geldiği günlere ait fotoğraflar ve vefatının ardından Samsun'undaki hüzün... Gözleriniz doluyor. Kendini bu vatanın evladı olan herkesin uğraması gereken bir müze.