Pamukkale Travertenleri (Hierapolis)
- (13 Yorum)
Müzeler
4.5
Müsaitlik & Fiyat Sorgula
Denizli İlinin 18 km kuzeyinde yer alan Hierapolis Antik Kenti Bergama Krallarından II. Eumenes tarafından İ.Ö. 2 yy’da kurulmuş olup, Bergamanın efsanevi kurucusu Telephos’un karısı Hiera’dan dolayı Hierapolis adını aldığı söylenebilir.
Su ve İnancın Kenti Hierapolis
Pamukkale Travertenleri, Kent bir deprem bölgesinde bulunmasından dolayı meydana gelen depremlerle sürekli yıkılıp yeniden inşa edilmiştir. Ancak bugün ayakta olan yapılar ise İ.S. 60 yıllarında olan büyük depremden sonra inşa edilmiş olup kent bundan sonra tüm Helenistik niteliğini kaybetmiş tipik bir Roma kenti görünümünü alarak ızgara planlı inşa edilmiştir. Hierapolis, Roma Döneminden sonra Bizans Döneminde de çok önemli bir merkez olmuştur.
İ.S. 4 yy.dan itibaren Hristiyanlık merkezi olması, İ.S 80 yıllarında Hz.İsa’nın havarilerinden olan Aziz Philip’in burada öldürülmesi nedeniyledir. Kent İ.S. 4 yyda Bizanslıların eline geçince Aziz Philip adına Martyrıum olarak adlandırılan sekizgen kilise inşa edilmiştir. Bundan dolayı kentin ünvanı artar ve Metropolis ünvanını alır. Kent İ.S. 7 yydaki büyük depremle tahrip olmuş ve kent kimliğini kaybetmiştir. 12. yy da küçük bir kasaba haline gelmiş, İ.S. 13. yyda Selçukluların egemenliğine geçmiş ve 14 yy daki depremden sonra tamamen terkedilmiştir.
Kent 2 anıtsal kapısı, ana caddeye paralel ve dik gelen cadde ve sokakların oluşturduğu ızgara planlıdır. Yaklaşık 1 km uzunluğundaki ana cadde kenti ikiye böler ve bu caddenin her iki tarafında revaklar, kamu binaları dükkan ve atölyeler bulunur.
Kent surlarının dışında ve kentin kuzey, güney ve doğu yönünde bulunan nekropol alanları Güneybatı Anadolu’nun en büyük nekropolüdür.

Bunun dışında kentin başlıca yapıları; Hamam-Bazilika, Latrina, Tiyatro, Plutonıum, Apollon Tapınağı, Su Kanalları ve Nymphaeumlar, Kiliseler (Aziz Phılıp Martyriumu, Aziz Phılıp Kilisesi..) Büyük Hamam Kompleksi’dir.
Kalıntıların büyük bölümü Roma döneminden olan Hierapolis (Pamukkale) antik kenti, tüm görkemiyle yanında durduğu Pamukkale Travertenleri’yle beraber 1988 yılında hem kültürel, hem doğal miras olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınmıştır. Ayrıca tarihin her döneminde önemli bir şifa ve inanç merkezi olmuştur.
Pamukkale Giriş Ücreti
2022 yılı Pamukkale Travertenleri giriş ücreti bir yetişkin için 200 TL 'dir. 18 yaş altı Öğrenci ve MEB Öğretmenleri için Pamukkale giriş ücreti bulunmuyor. Ancak Müze Kart almanızı tavsiye ederiz. Böylece yıl boyu tüm müzelere ücretsiz giriş yapabilirsiniz.
Hazır Gelmişken
Pamukkale 'ye gezmeye gelmişken Denizli civarında gezilecek bir çok tarihi mekanı ve müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Sitemizde bulunan Denizli Müzeleri sayfasını ziyaret ederek Denizli 'de gezilecek daha çok tarihi yeri ve müzeyi rotanıza ekleyebilirsiniz.
Özellikler










Fiyatlar
Sıkça Sorulan Sorular
Tüm Yorumlar
4.5
Künye
✅ Müzeler : | Pamukkale Travertenleri (Hierapolis) |
✅ Giriş Ücreti : | Ücretsiz |
✅ Yerel Rehber : | 13 Değerlendirme |
✅ Genel Puan : | 4.5/5.0 |
Çalışma Saatleri
Pazartesi | 08:30 - 19:00 |
Salı | 08:30 - 19:00 |
Çarşamba | 08:30 - 19:00 |
Perşembe | 08:30 - 19:00 |
Cuma | 08:30 - 19:00 |
Cumartesi | 08:30 - 19:00 |
Pazar | 08:30 - 19:00 |
İşletmeyi Sahiplenin
Bu işletme sizemi ait ? Hemen bize ulaşın ve işletmenizi yönetmeye başlayın.
@seyyah7129
Tarihin ve doğanın birleştiği muhteşem Pamukkale. İnsanların aklına direk travertenler geliyor fakat pamukkale aslında roma döneminde kurulmuş kocaman bir şehir. Travertenler sadece bu şehrin bir parçası. İçerisinde tarihi kalıntılar, müzeler, antik tiyatro, kilise vb. onlarca tarihi eser mevcut. Tavsiye üzerine güney kapısından giriş yaptık. Travertenlere oldukça yakın. Fakat Travertenler çok kalabalık. Adım atacak yer yok. Türk ten çok yabancı var. Muzekart ile giriş yapılabiliyor. Muzekart almadan girmek isterseniz 200 TL. Muzekart orada hemen çıkıyor. 60 TL verip müzekart çıkartın böylece 1 sene tüm müzeleri ücretsiz gezersiniz. 18 yaş altı çocuklar ücretsiz. Girişte golf arabaları var kişi başı 20 TL ile yorulmadan gidip gelebilirsiniz. Travertenler giriş kısmı yosun tuttuğu için çok kaygan. Dikkatli olun düşenleri gördüm. Terlik ile oraya girmek yasak. Zarar vermemek için. Fakat kaydırmaz deniz terliği giyebilirsiniz. Travertenlerin hemen yanında 3 adet müze var. İçerisinde heykeller, mozeleler, dönemde kullanılan kap, kaçak vb. ürünler var. Müzelerden çıktıktan sonra antik tiyatroyu mutlaka gezin. Devasa ve çok güzel. Akşam saatlerine yakın giderseniz daha iyi olur. Hava çok sıcak bu aralar. Akşam 17.00 gibi girilip sıcağa yakalanmadan gezmek en mantıklı.
@edizburakaksoy657
Kesinlijle muhteşem gözüküyorlar biz güney girişinden girdik arabayla giriş 20tl otopark a girmek icin otopark a girdikten sonra antik sehir ve travertenlerin icine girmek için ekstra bir para ödemeniz gerekiyor 18 yaş altına ücretsiz (kimlik gerekli) 18 yaş üstüde müzekart ile girebilmektedir içeride travertenler,müze ve çeşitli havuzlar bulunmaktadır rehber eşliğinde yada kendiniz gezebilirsiniz isterseniz ordaki golf arabalarında gezebilirsiniz (kiralamanız gerek) ve ücretler biraz uçuk özellikle içerdeki kafede yiyecek ve içecekler çok pahalı bir su 20tl mesela yada 3 top dondurma 85tl yiyeceklerde bir o kadar pahalı gelmeden önce yemek yemenizi tavsiye ederim ayrıca suyunuzuda yanınızdan getirmenizi tavsiye ediyorum ama unutanlar içinde içerdeki çeşmelerden içebilirsiniz. Açıkçası benim en çok hoşuma giden kısmı travertenler oldu isterseniz mayonuzla gelip içinde oturabilirsiniz yada ayakkabılarınızı çıkarıp içinde yürüyebilirsiniz (terlik veya ayakkabıyla girmek yasak) dikkatli olmanızda fayda var çünkü bazı taşlar çok kayıyor. Gelip görmenizi tavsiye ederim.
@ebrucobanoglu1108
Bayıldım desem yeridir. Mutlaka görmelisiniz. Pamuk gibi bembeyaz bekliyordum ama sanırım suyun azalmasından dolayı kahverengine dönüşler olmuş. Fotoğraflarda gördüğümüz o şahane bölüme giriş yok orası doğallığını koruyor. Güzelliğini yitirmeden görülmesi gerekenler listesine almalısınız. Traverterlerde dizlerinize kadar suya giriyorsunuz. İsterseniz kili vücudunuza sürüp güneşlenebilirsiniz. Terlik ya da ayakkabı giyilmiyor. Mutlaka sırt çantanız olsun. Çok keyif alarak tepeye kadar çıktık. Traverterlerden sonra tepede müze , antik kent ve antik havuz oldukça büyüleyici. Antik havuz çok doluydu. Girmeyi tercih etmedik. Yiyecek, içecek malesef ki aşırı pahalı. Buna çözüm bulmalılar. 85₺ ye dondurma olur mu? Aşağıda müzeye girmeden önce herhangi marketten çantanıza yiyecek, içecek koyup yukarı çıkmanız daha mantıklı. Pahalılığına anlam veremedim. 18 yaş altı çocuklar kimliği olmak şartı ile ücretsiz. Öğretmen ücretsiz. 60₺ ye müzekart alıp girmeniz mantıklı. Yoksa giriş 200₺ ne yazık ki. Şort, haşema, kısa elbise, şapka vs. tercih etmenizde fayda var. İyi tatiller...
@sinangulec6133
Yaklaşık 20 yıl önce ziyaret etmiştim. Cok değişmiş ama travertenler için aynı şeyi söylemek zor. Turizm adına doğal zenginliği heba ettikten sonra geri döndürmek zor. Tıpkı Ege Akdeniz sahilleri gibi Istanbul gibi. Geldik ve 20 TL park ucretiyle karşılaştık. Aşağıda kalmak yerine yukarıdaki kapiya arabayla çıktık. Agustos sıcağında burayı gezmek hiç akıllıca bir fikir değil öğrenmiş olduk. Mümkünse bahar veya kış. Muzekartim var ailece rahatça girdik. Içerisi alisveris cok pahali yine. Bir top donurma yine 23 TL. Efeste cocuk isteyince kiramadim mecburen aldik. Bu sefer erteledik dondurmayi. Dolaşacak alanda antik kent var ve cok büyük alan. Elektrikli araclar var sizi gezdirmek için ama bizim TL yenik düşüyor. Her sey bize pahalı geliyor turistlere göre. Grupla gezilecek yer degil. Bir ailede yetişkin kız oraya gidecem diyor anne babası olmaz cok nasil gidelim diyor. Kız ille gidecem diyor sonra ne yaptılar bilmiyorum. Serbest gezin az yorulursunuz yani.
@mehmetaliardic
Kesinlikle en az bir kez ziyaret edilmesi gereken doğa harikası yerlerden. Giriş için müze kartı yeterli. Müze kartınız yoksa çıkartabiliyorsunuz. 60 TL(Temmuz 2022). 18 yaşa kadar ücretsiz giriş sağlanıyor. Hierapolis Antik Kenti içerisinde kalıyor. Sadece travertenleri değil tüm antik kenti gezmenizi öneririm. KESİNLİKLE yürüyüş ayakkabısı ile gidin. Biz terlik ile gittik ve büyük hata ettik. Travertenlere girerken zaten çıplak ayak ile giriliyor. Güney kapı girişinden girerseniz üstten alta doğru inebiliyorsunuz. Suya giriş serbest. Sabah erken saatte gitmenizi öneririm. Sonradan çok kalabalıklaşıyor. Yanınıza şapka gözlük vs almanızı da öneririm. Bu muhteşem yerin Türkiye'de olması ve bir Türk olarak herkesin görmesini tavsiye ediyorum. Tüm alanı da gezerek güzel bir gün geçirebilirsiniz. Girişte motorlu araç kiralaması var ama biz tercih etmedik. Uzun uzun gezmek isterseniz çok tavsiye etmem. Ama yürüme sıkıntısı olanlar için kolaylık olabilir. Doğal havuzu ziyaret etmeyi de unutmayın.
@gokhanunlu2178
25 tl ücretle otopatk mevcut. Yaşlılar ve küçük çocuklar için yorucu olacaktır. Girişler müze kart ile ücretsiz. Çok kalabalık girişler. Müze kartınızı alıp gelmenizi yada uygulamasını indirerek giriş yapmanızı tavsiye ediyorum. Muhteşem bir yer. İçeride kleopatra havuzunada 70 tl gibi bir ekstra ücretle girmeniz mümkün. Yanınıza mutlaka alıştırmalık yiyecek alın. İçecek alın. Çünkü fiyatlar Bodrumu aratmıyor. Güney kapı ve kuzey kapı gibi yerlere servisler ile 20tl civarı ücretle yürümek istemiyorsanız gidebilirsiniz. Keşke havuz gibi yerleri devletimiz işletsede fiyatlar Türk vatandaşları için daha uygun hale gelse. Kalite, istihdam dahada verimli olur diye düşünüyorum.
@suzanozkale
Bugün ziyaret ettim. Giriş ücreti 200tl ve 0-6 yaş ücretsiz. Ama müze kartı ile giriş 60tl. Güney kapısından girerek yolculuk yapmanızı tavsiye ederim. Havuz ücreti 130 TL kişi başı tabi bu turistler için Türkler için 70tl. Havuz çok pis kesinlikle girmeyin. İçeride piknik masaları var, rahatlıkla atıştırmalıklar getirip yiyebilirsiniz.17.00 gibi giriş yaptım 20.30 da çıkış yaptım. Gayet keyifliydi, yorumlarda terlikle gelin yazısını gördüm, kesinlikle gerek yok. Yollar taş ve toprak old için terlikler ayaklarınızı ağrıyor kesinlikle güzel-rahat bir spor ayakkabı ile gelin rahat edin. Yalnızca yanınızda bı poşet ya da çanta getirip travertenlere girerken çıkarır çantanıza koyarsınız. Zaten terlikle de giremiyosunuz travertenlerin old kısma. Görevliler geziyor ve sürekli uyariyorlar. 3 ve 7 yaşındaki 2 çocuklarımla geldim bayağı yorulduk gezdik çocuklar mutlu old. Yalnızca şuna dikkat etmelisiniz kapalı müzeler 18.45 te kapanıyor.
@mehmetnadirulua2169
Temmuz 2022 Kutban Bayramı'nın son günü Pamukkale'yi ziyaret ettik. Bayramın son günü olmasina rağmen giriş ücretliydi ve çok uzun bir kuyruk vardı. 65 yaş üstü, öğretmen ve öğrencilere ücretsiz müze kartı olanlara indirimli. Pamukkale eskiden de çok güzeldi yine çok güzel. Girişten itibaren yukarıya çıkılan yol boyunca sahte traventenler ekleyerek bunları çocuk havuzuna çevirmiş olsalar da güzel. Gerçek traventenler susuz bir halde güneş altında yanarken suyu kazılan arklarla kim bilir nereye tahliye etmiş olsalar bile yine güzel. İçeride çay 18 lira Küçük su 8 lira bir top dondurma 23 lira, bir kutu fanta 30 lira, bir bardak portakal suyu 50 lira olsa da Pamukkale güzel. Cin deliği mevkiini, "saat 19.00 da kapanacak burası" diye hükmeden ve 10 dakika kala iceridekiler geç çıkıyor ben kapattım burayı diyerek kapatan görevliye hakkımızı helal etmiyoruz. Kızım burayı çok merek ederek gelmişti. Herşeye rağmen Pamukkale çok güzel ve mutlaka görülmelidir.
@muharremtalay2123
Travertenler Özellikle kaplıcalar tarafından biriken bir kalker biçimidir. Genellikle lifli veya konsantrik bir görünüme sahiptir. Beyaz, ten rengi, krem rengi ve hatta paslı çeşitlerinde bulunur. Genellikle bir kaplıca ağzında veya kireçtaşı mağarasında kalsiyum karbonatın hızlı çökeltilmesi işlemiyle oluşur. Çökelme dolayısıyla traverten oluşumu yer yüzeyinde olabileceği gibi yer altında, mağara ve galeri gibi doğal boşluklarda da olabilir. Çökelme hızı travertenlerin fiziksel özellikleri üzerinde etkili olur. Çökelmenin yavaş olması travertenlerin kristalli, yoğun, sert ve dayanıklı, hızlı olması ise yumuşak, sünger gibi gözenekli, nispeten hafif ve dayanaksız olmalarına yol açar. Dünyadaki en güzel traverten örneklerinden birisi Denizli-Pamukkale travertenleridir. Bunun dışında, Antalya çevresinde de traverten taraçlarına rastlanır. Travertenler aynı zamanda mermerle birlikte kullanılan bir yapı malzemesidir. Türkiye'nin Denizli, Bucak-Burdur, Mut-Mersin, Sivas gibi birçok bölgesinde traverten ocakları işletilmektedir. Üretilen malzeme blok, moloz olarak veya fabrikalarda işlenerek ebatlı honlu - cilalı traverten gibi mamuller halinde iç piyasada kullanılmakta veya büyük oranda yurtdışına ihraç edilmektedir.
@motorcumuallim
Ülkemizin Denizli şehrinde bulunan Pamukkale Travertenleri, jeolojik olaylar sonucu oluşmuş fay hatlarından gelen termal sıcak su kaynaklarının buradaki kayaçlar üzerine dökülmesiyle ortaya çıkan bir yapıdır. Tamamen doğal yollarla oluşmuş olan Pamukkale travertenleri şifa kaynağı olan 17 adet sıcak su alanı içermektedir. Sadece ülkemizde değil, dünya genelinde tanınan travertenler yoğun bir şekilde turist ve ziyaretçi akınına uğramaktadır. Ayrıca travertenlerden çıkan sular, sağlık turizmi için de bölgeyi zenginleştirmiştir. Özellikle romatizmaya iyi geldiği belirtilen bu sulara girerek şifa bulmak isteyen hastalar, hem Türkiye’nin hem de dünyanın dört bir yanında bölgeye akın etmektedir. ( Alıntıdır)Bazı kaynaklardan çıkan suların, insan vücudunu yakan sıcaklıkta olması sebebiyle, bu kaynak suları kullanarak sağlık hizmeti veren oteller, çıkan suları öncelikle geniş bir alanda uzun saatler boyunca bekletmektedir. İnsan vücudunu yakmayacak seviyeye eriştiği zaman ise, turistlerin girdiği sağlık havuzuna aktarmaktadır.(alıntıdır)
@ipekasya
Mükemmel bir yer. Ulaşım için yola çıktığınızda daha iyi bir tabelandırma sistemi olabilir. İçeri girdikten sonra da çok daha bilgilendirici levhalar konulabilir girişe de. Giriş 7 yaş altı çocuklar ve öğretmen için ücretsiz. Yetişkinler için müze kart alarak girmek daha mantıklı olur. Giriş normal fiyat 110tl,müze kart 60 tl.(gitmeden önce güncel fiyatları kontrol etmenizi öneririm) Müzekart ı daha sonra birçok müzede de kullanabilirsiniz. Yaya olarak girilebilecek ve taşıtlarla girilebilecek kapıları var. Buraya kadar gelmişken sadece travertenleri gezmek yetmez bence. Mutlaka antik havuza girin.(Kleopatra havuzu) Suyu sodalı ve termal su,dipte de tarihi kalıntılar var. Antik havuz girişi ekstra ücrete tabi. Müze kartınız varsa 50tl,normal giriş 100tl,7 yaş altı çocuklarınız için ücretsiz,çocuğunuzun nüfus cüzdanı ibrazı zorunlu.Havuza girişte emanet kutusu da kiralayabilirsiniz. Havuzdan çıkışta wc, duş, kabin mevcut. Bir de gelmişken Hierapolis antik kenti gezilebilir. Biz hava çok sıcak olduğu için çocuklarla gezmeyi göze alamadık. Sabah güneş çok yakmadan veya akşam üstü gezmek daha mantıklı olabilir.
@ertugrulutkukay
Su kalmamış travertenler kurumuş hiç öyle internetteki gibi bir görüntü beklemeyin. Antik kent deyip durdular broşürlerde şurada şu var burada bu var binalar bişeyler.. gerçekte hiçbiri yok, fersahlarca alan yol yok iz yok yürü babam yürü antik şehir görücem diye sonra 3 tane taşla karşılaş. Bir tek tiyatro sağlam kalmış hakkını vereyim. Kleopatra havuzundaki işletmeyi ve havuza girmenin 100 lira olmasını sağlayan arkadaşı tebrik etmek istiyorum, yılın ticari girişimi olabilir. Aman aç susuz gitmeyin içerde fena öpüyorlar. Büfeler de havuzcu arkadaşa özenmiş herhalde. Son olarak pamukkaleyi boşverin. karahayıt ta 2 termale girin merkezde nihat Usta'dan pide yeyin Bağlı da kokoreç yeyin daha mutlu olursunuz. Bir dünya harikasını daha rezil etmeyi başarmışız.
@korhanyapici2861
Yıllar önce gittiğimde her yer bembeyazdı, her taraftan sular akıyordu. Şimdi ise çoğu yer gri olmuş. Su otellere aktarıldığı için sanırım, çok azalmış. Dolayısı ile travertenlerin göz alıcı beyazlığından eser kalmamış. Daha önce gitmediyseniz, iyice yok olmadan bir görün. Bembeyaz halini gördüyseniz, gitmeyin. Bırakın, o hali ile aklınızda kalsın. Yukarıdaki yorumumu 2019 Ramazan Bayramı'nın 1. Günü itibari ile güncellemek zorundayım. Çevre düzenlemesi çok güzel olmuş. Giriş eskiden olduğu gibi yukarıdan değil aşağıdan yapılıyor. Ziyaretçiler için yukarı doğru bir güzergah yapılmıs. Teavertenlerden yürüyor, havuzlara girebiliyorsunuz. Mutlaka gidin derim. Bu esnada 2 uyarım var. 1 - Atıştıracaklarınızı yanınızda götürün ve mutlaka yeteri kadar su alın. İçerideki büfeler çok pahalı. 1 küçük su 6TL, bir hamburger menü 75-80TL. 2 - 12 yaş altı çocuklara ve 65 yaş üstüne giriş ücretsiz. Gittiğinizde kuyruk varsa bile bu grupların sıra beklemesine gerek yok. Yetişkin giriş ücreti 50TL. Bunun yerine müze kart alın derim (70TL). Gişeden alabilirsiniz.