Antalya ilinin Demre ilçesinde yer alan bölgedeki Myra antik kenti aynı zamanda da Likya döneminden kalma bir şehir olarak ifade edilmektedir. Bu kentin Alacadağ ile Demre Çayı arasına kurulmuş olduğu belirtilmektedir. Arada kalan bölgenin son derecede verimli topraklardan oluşan ova olmasından ötürü burada yerleşim alanının oluşturulması tercih edilmiştir.
Myra Antik Kenti
Myra antik kentine dair arkeolojik çalışmaları 2009 yılından itibaren başlamış ve halen daha devam etmektedir. Erken adı Muri olan bu antik kentin; Likya Birliği tarafından oluşturulduğu da ifade edilmektedir. Likya medeniyetinin en büyük şehirleri arasında yer almaktadır. En büyük kentlerden olmasıyla beraber kalan harabeleri çıkarmaya dair işlemler de sürdürülmektedir.
Bu antik kent içerisinde Yunan tanrılarına dair imgelere de yer verilmektedir. Zeus, Athena, Artemis ve Tike gibi tanrılara dair bulgulara denk getirilmiştir. Burada yer alan kalıntılar halen daha çıkarılma aşamasında yer almaktadır. Var olan tortuların altında kalan eserlerin; zaman içerisinde ziyaretçilere sunulacağı da ifade edilmektedir. Öte yandan antik tiyatro da büyük bir hasara uğramıştır. Tiyatro yanında yer alan hamam ve bazilika hakkında da geç döneme ait olduklarına dair bilgiler verilmiştir. Bu iki eser de önceden yıkılmış olmasına rağmen tekrardan yapıldığı ifade edilmektedir.
Myra Antik Kenti Görseli
Myra antik kenti içerisinde iki tane Likya nekropolü yer almaktadır. Tiyatronun üzerinde yer alan kısımda var olan bu iki nekropolün yanı sıra kaya mezarları da mevcuttur. Kaya mezarlarının bir çoğu da tapınak biçiminde ve son derecede geniş alanlarda meydana getirilmiştir.
Nehir nekropolü içerisinde ise sadece mezarlara yer verilmektedir. Bu mezarların üzerindeki kabartmalar ve yazılar halen daha okunaklı olarak tabir edilmektedir. Aynı zamanda da 11 insan figürü de fazlasıyla dikkat çeken bir ayrıntı olarak ifade edilmektedir.
Myra yakınında yer alan diğer bir liman kenti de Andriake olarak bilinmektedir. Antik dönemlerde bu kentin Myra’ya bağlı olduğu ifade edilmektedir. Her zaman korsan baskınlarına karşı kalkan görevi gördüğü ve sonradan büyüyerek; ayrı bir şehir olma yolu izlediği ifade edilmektedir. MÖ 42 yılında bu girişim ortaya çıkmıştır.
Myra Antik Kenti Tarihi
Ö 5. Yüzyılda “yüksek şehir” anlamına gelen akropoliste kurulmuş. Orta Çağ boyunca görkemli ve ihtişamlı bir ünü olan Myra antik kenti bu haklı ünü biraz da Aziz Nikolas'ın piskoposluğuna borçludur. Kaya mezarlarının üzerine kurulan Myra Antik Kenti zamanla aşağılara doğru genişlemiştir.

Myra Antik Kenti Nerede ?
Antik Kent Antalya 'nın Batı tarafında bulunan Demre ilçesinde yer almaktadır. Demre İlçe merkezine 2 KM, Antalya Şehir Merkezine ise 140 KM uzaklıktadır. Açık Adresi : Alakent, Myra Örenyeri, 07570 Demre/Antalya
Myra Antik Kenti Giriş Ücreti ?
Antik Kente giriş ücreti 1 yetişkin için kişi başı 90 TL'dir. Myra Antik Kentine ziyaret saatleri kış ve yaz dönemi olarak farklılık göstermektedir. Yaz döneminde 08:30 ila 19:30 arası giriş sağlanırken, kış döneminde ise 08:30 ila 17:30 arası kente giriş sağlanmaktadır. Ayrıca Müze Kart geçerlidir.
Hazır Gelmişken
Myra Antik Kentini gezmeye gelmişken Antalya civarında gezilecek bir çok tarihi mekanı ve müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Sitemizde bulunan Antalya Müzeleri sayfasını ziyaret ederek Antalya 'da gezilecek daha çok tarihi yeri ve müzeyi rotanıza ekleyebilirsiniz.
Özellikler









Fiyatlar
Sıkça Sorulan Sorular
Tüm Yorumlar
4.8
Künye
✅ Müzeler : | Myra Antik Kenti |
✅ Giriş Ücreti : | Ücretsiz |
✅ Yerel Rehber : | 18 Değerlendirme |
✅ Genel Puan : | 4.8/5.0 |
Çalışma Saatleri
Pazartesi | 09:00 - 18:30 |
Salı | 09:00 - 18:30 |
Çarşamba | 09:00 - 18:30 |
Perşembe | 09:00 - 18:30 |
Cuma | 09:00 - 18:30 |
Cumartesi | 09:00 - 18:30 |
Pazar | 09:00 - 18:30 |
İşletmeyi Sahiplenin
Bu işletme sizemi ait ? Hemen bize ulaşın ve işletmenizi yönetmeye başlayın.
@Gezgin35
Demre , ,anıt mezarları,antik kentleri,seraları,yapay balık göletleri ve sahilleriyle gercekten cok güzel bir yer..
@haktancagdas
Bilet almaktansa müze kart almak daha mantıklı. Ve yerden ötürü çok güzel farklı müze kart çeşitleri sunuyorlar. Herhangi bir rehberle gitmeye gerek yok. Yapılar çok güzel ve hala çalışılan bir alan . Mitolojiyle ilgileniyorsanız sizi ekstra mutlu edecektir çünkü çok güzel işlemeler ve detaylar var. Varsayımlar fikirler ve mitolojiler hakkında hayal kurup çıkarım yapabileceğiniz tatlı nir yer. Park yerleri ücretsiz ve mutlaka çıkınca otoparkın yanından portakal suyu için. Taze portakalı dondurup daha sonra suyunu sıkıyorlar . Güneş altında sıcak yürüyüşten sonra mükemmel oluyor.
@Gezen Kadın
Bilet almaktansa müze kart almak daha mantıklı. Ve yerden ötürü çok güzel farklı müze kart çeşitleri sunuyorlar. Herhangi bir rehberle gitmeye gerek yok. Yapılar çok güzel ve hala çalışılan bir alan . Mitolojiyle ilgileniyorsanız sizi ekstra mutlu edecektir çünkü çok güzel işlemeler ve detaylar var. Varsayımlar fikirler ve mitolojiler hakkında hayal kurup çıkarım yapabileceğiniz tatlı nir yer. Park yerleri ücretsiz ve mutlaka çıkınca otoparkın yanından portakal suyu için. Taze portakalı dondurup daha sonra suyunu sıkıyorlar . Güneş altında sıcak yürüyüşten sonra mükemmel oluyor.
@muglatravel
Güvenli bir şekilde yukarılara çıkıp Likya uygarlığından kalma Kaya mezarlarını görmek isterdim ancak maalesef aşağıdan bakmakla yetindik. Çok ihtişamlı bir yer o yüzden kesinlikle görülmesi gerekiyor. Antik tiyatrosu da gayet güzeldi, sahne kısmının iki katlı kısmı hala ayakta. Hem Likya’yı hem de Roma dönemini görmek için güzel bir fırsat burası. Yukarı çıkmanız mümkün olmadığı için çok vaktinizi alacak bir yer değil. Buraya gelmişken Demre’de yer alan St Nicholas Kilisesi ve Likya Uygarlıkları Müzesi’ne de uğrayabilirsiniz.
@Sevara
?Antalya’nın Demre ilçesinde bulunuyor. ?Müze kartınız varsa ücretsiz girebiliyorsunuz. ?Antik kentte kaya mezarları,lahitler,sikkeler ve Roma dönemine ait antik tiyotra bulunuyor. ?Şuana kadar gördüğüm en çok kaya mezarlarının olduğu yer.. ?Giriş kısmının toprak yolu daha düzenli olabilirdi atıl bırakılmış gibiydi. ?Antik kentin girişinde hediyelik eşya satan dükkanlar mevcut…
@kapadokya
?Antalya’nın Demre ilçesinde bulunuyor. ?Müze kartınız varsa ücretsiz girebiliyorsunuz. ?Antik kentte kaya mezarları,lahitler,sikkeler ve Roma dönemine ait antik tiyotra bulunuyor. ?Şuana kadar gördüğüm en çok kaya mezarlarının olduğu yer.. ?Giriş kısmının toprak yolu daha düzenli olabilirdi atıl bırakılmış gibiydi. ?Antik kentin girişinde hediyelik eşya satan dükkanlar mevcut…
@huseyinkoc
Mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer. Bir kaç yeri ne yazık ki kapatılmış. Herhangi bir kazı çalışması olmayan bu kapalı alanlarda toprak altında sütunlar, tüneller görünüyor. Yet altında saklı çok büyük bir alanın olduğu belli. Tiyatrosu çok büyük ve çok iyi korunmuş. Ne yazık ki bir çok tarihi alanda olduğu gibi burada da bir çok yazıt olmasına rağmen hiç birinde bir açıklama yok. Yani o güzelim kapıların üzerinde, tiyatro koltukları üst kısmında, tabletlerde ne yazıyor belli değil. Google translate foto tanıma ile bir kapıdaki yazının bir parçasını "downwoard" (aşağı doğru) olarak çevirdi ve bu bile çok heyecan vericiydi. O yazıların anlamı mutlaka yazılmalı. Kültür bakanlığı bu konuda tüm ülkede ne yazık ki çok zayıf.
@mehmetd8303
Antalya'nın Demre ilçesinde bulunmaktadır. Müzekart geçerli, muzekartiniz yoksa girişte ücret ödeyerek geçebilirsiniz. Kaya mezarlarin görüntüsü çok güzel. Antik tiyatroda çok güzel görünüyor. Yürüyüş alanı fazla olmadığı için gezmek kolay.
@yusufbogatepe3154
M.ö. 168 de yapıldığı düşünülen Myra antik kenti ilk girişte sizi zaten büyüklüğü ve görüntüsü ile şaşırtacak. Özellikle kaya mezarları kısmı gerçekten insanı şaşırtıyor. Antik tiyatro bölümü ise devasa bir alanda bulunuyor. En alt kısımda ise protokol alanını da görebiliyorsunuz. Bence en çok görülmesi gereken antik kentler listesine kesinlikle eklenmesi gerekiyor. Tavsiyem bilet yerine müze kart almanız. Buraya giriş bileti 90 TL idi. Müze kart ise 60 TL ve tüm Türkiye'deki müzelerde geçerli.
@sametsolunoglu3616
Antalya’nın Demre ilçesinde merkeze 3 km yakın olan, tarihi ve görünüşüyle eşsiz olan bir antik kent. Ulaşım çok kolay. Turlarla veya arabayla ulaşılabilir. İki ana bölümü olmak üzere amfi tiyatro ve katlı mezarları var ve bir de açık havada sergilenen tarihi eserler var. Müze girişi ücretli, müze kartınız varsa ve süresi geçmediyse direk giriş yapabiliyorsunuz. Ücretlere müze uygulamasından ulaşabilirsiniz. Çocuklar İçin ücretsiz bilet uygulaması var. Yaz sezonunda öğle sıcağında gezmek biraz zorlu olabilir. Gezmeye mutlaka değer. Daha fazla fotoğraf için Instagram hesabımı takip edin. @ssolunoglu
@pinarkorkusuz5032
Muhteşem bir yer. Resmen büyülendim. Bu küçücük alanı saatlerce gezdik. Ören yerleri arasında en bakımlı olanlarından. O dönemin inceliklerini taşlara nasıl işlediklerini çok güzel görebilirsiniz. Doğayla tamamen bütünleşmiş şekilde ki siz gezerken sincap, kertenkele ve mekanın asıl sahipleri dağ keçilerini her yerde görebilirsiniz :) oldukça keyifli ve büyülü bir yolculuktu. Sonunda insan kendini biz nerede yanlış yaptık da bu kadar geriye düştük diye sorgulamıyor değil :))) giriş ücretli ama son kurula kdr değiyor. Keyifli gezmeler :)
@burakpeksen2991
Geziye açık bölümü beklendiğimden daha küçük bir alanı kapsayan antik kent. Gönül kaya mezarlarını uzaktan izlemek değil de bizzat içlerini görerek gezmek istiyor ancak güvenlik nedeniyle sanırım bu mümkün değil. O dağın yamacına nasıl bu kaya mezarları yapılmış diye hayret etmemek mümkün değil. Ayrıca burada dikkatimi çeken en önemli olay kayaların üstüne yazılan/çizilen figürler. Bu kadar net ifadeler çok az rastlanır. Yapıldığı dönemi düşününce mest oluyorsunuz. Demre'yi kültür gezisi anlamında çok beğendiğimi söyleyebilirim.
@mervecanli8773
Bugünkü Demre ilçe merkezi ve civarında yer alan Myra Antik Kenti, aynı adı taşıyan ova üzerinde kurulmuştur. Myros Nehri'nin (Demre Çayı) batısındaki ulaşıma elverişli kanal ile şehrin denizle bağlantısı sağlanmaktaydı. Kanalın diğer yanında yer alan Andriake (Çayağzı) Limanı'ndan da bölgenin deniz ulaşımı ve ticareti yürütülmekteydi. Myra Antik Kenti özellikle Likya Dönemi kaya mezarları, Roma Dönemi tiyatrosu ve Bizans Dönemi Aziz Nikolaos Kilisesi (Noel Baba) ile ünlüdür. Likyalıların ahşap ev mimarisinin kaya mezarlarına en iyi uyarlanmış örnekleri olan Myra mezarlarının içinde, ölüyü ve yakınlarını betimleyen kabartmalı mezar, en ilginç örneklerden biridir. Ayrıca yine kabartmalı veya kitabeli birçok kaya mezarı, kayalığın güneye bakan yüzünde üst üste veya yan yana sıralanmaktadır. Tiyatro yakınındaki şehir merkezine giderken yolun solundaki hamam kalıntıları ise Roma Dönemi tuğla mimarisinin erken ve ilginç örneklerini oluştururlar. Not: Muze kart geciyor.
@sinemsever
Myra antik kenti, Antalya’nın Demre ilçesi sınırları içersindedir. Demre’ye girdikten sonra tabelaları takip ederseniz kolayca bulursunuz. Myra bir çok sebeple bölgenin en önemli, en görülmesi gereken yerlerinden birisidir. Helenistik Dönem’de kurulan Likya Birliği üyesidir ve 6 büyük kentten biri olduğu için 3 oy hakkına sahiptir. İçinde barındırdığı Andriake limanı ve Kekova sahillerindeki sayısız liman ve iskelerle antik çağ denizciliğinde önemli bir yer tutmuştur. Helenistik dönemde bölgenin baş darphanesi olmuştur. MS 1. Yüzyılda Aziz Paul’un iki kere ziyaret ettiği ve Aziz Nikolas’ın öğretisini geliştirdiği ve ününü yayarak yaşamını tamamladığı yerdir. Bu özellikleri ile hiristiyanlığın başlangıcından itibaren Likya’nın en ünlü ve önemli kenti olmuştur. MS 5. Yüzyılda Likya’nın başkenti olmuştur. Kaya mezarları ve tiyatrosu ile diğer Likya şehirlerinden görsel olarak da ayrılır. İşgaller, depremler, sel baskınları ve veba salgınlarıyla yüzlerce yıl mücadele etmiştir. Adeta açık hava müzesi olan güzel yurdumun en görülmesi gereken yerlerinden biridir. Tavsiye olunur.
@arzuoruc7426
Saatlerce inceleyerek,resimleyerek ve gezerek Antik Kent ziyareti yaparım benim Antik Kent gezi anlayışım bu derseniz burası öyle bir yer değil.Ama Antik Kent sevdalısı iseniz Demre'ye yolunuz düştüyse gezi planınıza ekleyin derim.Otoparklar ücretsiz.Girişte cafeler,marketler,alışveriş mağazaları bulunmakta.Giriş ücretli 60 tl müze kartınız varsa bedava.Turnikelerden geçtiğinizde hemen sizi tiyatro karşılıyor.Her ne kadar tiyatroyu gezmek isteseniz de kaya mezarlarını görünce oraya doğru yönleniyorsunuz ☺️ Kayaya yapılmış muhteşem işçilik şöleni sunan bu mezarlar oyma figürleri ile adeta sizi selamlıyor. Bu muazzam yapıları görünce saatlerce kent içinde inceleme yaparak gezerim diye düşünmüştüm ama tiyatroyu gezdikten sonra kent gezim bitti. Antik Kentin büyük bir kısmı Demre Çayı'nın getirmiş olduğu alüvyonlar altında kalmış.Eğer düzgün bir çalışma ile ilçe altında kazı yapılırsa bir çok şaheser ve yapı ortaya çıkacaktır. Dediğim gibi kısa süreyle gezinizin biteceği bu Antik Kent navigasyonla kolayca bulabileceğiniz bir yerde.Ama yol boyunca tabela aradım göremedim bilginize.
@shinepower
Demre de Myra antik kentine uğrayıp çıkın kalmak için yakında Finikeye gitmenizi ya da Kaş'a geçmenizi öneririm. En başta yazmamın sebebi kötü tecrübeler. Myra antik kenti likya bölgesinin eğlence merkezi izlenimi yaratıyor bende...ölüm ve eğlence bir yerde mezarlar diğer yerde büyük bir tiyatro. Tiyatronun kalıntıarını Antalya müzesinde görebilirsiniz. Eskiden bahçesndeydi. Şimdi özl sergileme alanı açılmış. Antik kente girdiğinizde gezip bir türk kahvesini içerken tarihin arasında olma eylemi çok etkileyici. KEsinlikle gezin görün gidin fakat kalmayın. Birde arabanızı ilçe meydanına bırakmayın park cezası yabancı araçlar için diyebilirim.
@huseyinadana6381
Myra Kazıları 2009 yılında Nevzat Çevik başkanlığında başlamış ve devam etmektedir. 2010 yılında, kazı ekibi tarafından kapsamlı bir kitap yayınlanmıştır. Çevik'e göre Myra'nın erken adı Muri'dir. Bazı araştırmacılar Myra'nın Arzawa'nın Mira'sı ile aynı yerleşim yeri olduğunu düşünse de kanıtlanmış böyle bir bağlantı yok. Myra Likya ittifakının (MÖ 168 – 43) bir üyesi olmadan önce Myra ile ilgili ele geçirilmişdem yazılı bir kaynak yoktur; Strabo'ya (14:665) göre ittifakın en büyük kentlerinden biriydi. Yunan halk kentin koruyucu tanrıçası olan Artemis Eleutheria'ya tapmışlardır. Zeus, Athena ve Tike'ye de tapılmıştır
@rainocean
LİKYA'NIN BAŞŞEHRİ M.S 5.yy da kurulan Likya Devletinin Başşehri olan Myra'da zamanın muhteşem uygarlığının izlerini görüyoruz. Myra Antik Kent'teki muhteşem anfi tiyatro ve yamaçlara oyularak yapılmış olağanüstü Kaya Mezarları Likya'nın refah düzeyini göstermektedir. Bu antik kentte yerleşim birimleri ile ilgili hiç birşey göremedim. Dar bir alanda sadece gördüğümüz bunlar. Fakat Myra'nın önemli bir kent olmasında en büyük payı olan ve buraya 2 km mesafedeki Aziz Nikolaos Kilisesi, Piskopos Nikolaos ünü sayesinde Hıristiyan Ortodoksların dini merkezi olmuş. Aynı zaman da Noel Baba olarakta bilinmekte. Mutlaka görün.