İstanbul, Türkiye’nin en büyük kenti ve dünyanın tarihinin kalbi olan şehirdir. İstanbul, tarih, sanat, güzellik ve kültür anlamında çok zengin bir şehir olarak dikkat çekiyor. İstanbul, dileyenler için boş zamanlarını harika bir şekilde değerlendirebilecekleri bir destinasyon olacaktır. Bu nedenle İstanbul’a gelen ziyaretçiler için ziyaret edilecek popüler gezilecek yerler vardır. İstanbul'daki önemli anıtlar ve eşsiz tarihi yerler arasında Kız Kulesi’nden bahsetmek gerekir.
Kız Kulesi Neresi?
Kız Kulesi, İstanbul’un Anadolu Yakası’nda Üsküdar ilçesi’nde yer alan ve Bizans döneminden kalma güzel bir yapıdır. Bu yapı, Üsküdar Çamlıca tepesi arkasındaki amatör yatçıların sıkça ziyaret ettiği Çengelköy Körfezi’nde bulunmaktadır. Günümüzde bu yapının etrafı, gezginler ve turistler tarafından çok sık ziyaret edilmektedir.
Kız Kulesi’nin Hikayesi
Kız Kulesi, 1912 yılında Sultan V.Mehmet tarafından yaptırılmıştır. Kulesinin tamamlanmasının ardından, Sultan V.Mehmet tarafından kızıyla birlikte gittiği bir eğlencede, bu kıza ve yakışıklı bir delikanlıya armağan olarak verilmiştir. Delikanlının ismi, yapımına katkıda bulunan Mimar Sinan olan Sinan Paşa'dır. Kız Kulesi’nin adı, bu eşsiz hediyeden gelmektedir.
Kız Kulesi’nin İç Tasarımı
Kız Kulesi’nin farklı bölümlerinde, küçük köşeler, güzel sarnıçlar, büyük bir dükkân, farklı odalar ve merdivenler bulunur. Kulesi, küçük bir müzenin kapılarını ziyaretçilere açmıştır. Müzede, Osmanlı İmparatorluğu döneminde üretilmiş eşyalar sergileniyor. Ziyaretçiler bu müzeye ulaşmak için ekstra ücret ödemek zorunda değillerdir, çünkü ücretsiz bir giriş vardır.
Kız Kulesi ve Çevresi
Kız Kulesi’nin kenarında, çoğu büyük ormanlar ve bitkilerle kaplı, üç boyutlu sessiz şelaleler, büyülü deniz manzarası ve yeşil yamaçlarla sınırlanmıştır. Bu manzara, İstanbul'da gün boyu yüzme yapma, güneşlenme ve gezinmek için mükemmel bir yerdir. Ayrıca, Anadolu Yakası’nda gezinen turistler burada şKeosile kalmayı tercih edebilirler.
Kız Kulesi’ne giden turistler ziyaret edebilecekleri pek çok yer var. Kulesi, İstanbul’un önemli anıtları arasında yer alıyor. Ziyaretçiler Kız Kulesi’ne ulaşmak için feribotlar, hafif raylı sistem, taksiler ve toplu taşımayla ulaşabilir. Günün sonunda, bu özel tarihi yerlerden herkes çok mutlu olarak eve dönebilirler.
Özellikler







Fiyatlar
Sıkça Sorulan Sorular
Tüm Yorumlar
5.0
Künye
✅ Müzeler : | İstanbul Kız Kulesi |
✅ Giriş Ücreti : | Ücretsiz |
✅ Yerel Rehber : | 13 Değerlendirme |
✅ Genel Puan : | 5.0/5.0 |
Çalışma Saatleri
Pazartesi | 09:00 - 17:00 |
Salı | 09:00 - 17:00 |
Çarşamba | 09:00 - 17:00 |
Perşembe | 09:00 - 17:00 |
Cuma | 09:00 - 17:00 |
Cumartesi | 09:00 - 17:00 |
Pazar | 09:00 - 17:00 |
İşletmeyi Sahiplenin
Bu işletme sizemi ait ? Hemen bize ulaşın ve işletmenizi yönetmeye başlayın.
@gezgingezgin7823
Kız Kulesi, M.Ö. 400'lü yıllarda inşa edilmiştir. İstanbul Boğazı'nın Marmara Denizi'ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiş yapıdır. Kız Kulesi'nin boyu yaklaşık 18 metredir. Ayrıca Kız Kulesi, 5 kattan oluşmaktadır. 1719 yılında bir yangın sonucu telef olan bu Kız Kulesi, Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından tekrar restore edilmiştir. Tarihi yapıya “Kız Kulesi” adını veren ise Osmanlı’dır. Bizans Dönemi’nde ise “Arcla” (Küçük Kale) olarak bilinmektedir
@benimlegez
Kız Kulesi, M.Ö. 400'lü yıllarda inşa edilmiştir. İstanbul Boğazı'nın Marmara Denizi'ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiş yapıdır. Kız Kulesi'nin boyu yaklaşık 18 metredir. Ayrıca Kız Kulesi, 5 kattan oluşmaktadır. 1719 yılında bir yangın sonucu telef olan bu Kız Kulesi, Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından tekrar restore edilmiştir. Tarihi yapıya “Kız Kulesi” adını veren ise Osmanlı’dır. Bizans Dönemi’nde ise “Arcla” (Küçük Kale) olarak bilinmektedir
@huseyinsay
"İstanbul deyince aklıma kuleler gelir Ne zaman birinin resmini yapsam öteki kıskanır Ama şu Kız Kulesi'nin aklı olsa Galata Kulesi'ne varır Bir sürü çocukları olur" Ne güzel anlatmış değil mi Bedri Rahmi Eyüboğlu... İşte böylesine hayranlık uyandırır, uğruna şiirler yazdırır Üsküdar'a tatlı tatlı gülümseyen Kız Kulesi... İstanbul'da gezilecek yerler denilince ilk akla yerlerden birisi olan Kız Kulesi, Salacak açıklarındaki küçücük bir adanın üzerine inşa edilmiştir. Hakkında anlatılan birçok efsanesi olan, Boğaz'ın insanı mest eden fotoğraflarında her zaman kendine yer bulan Kız Kulesi, bugün İstanbul'un en önemli sembollerinden biri olarak yerli ve yabancı turistler tarafından sık sık ziyaret edilen ikonik bir adres.
@tanyaistanbul2967
Üsküdarın sembolü. Onu çok seviyorum, sahilde yürüyerek ona bakmaya seviyorum. Şimdi maalesef kapalı, restorasyon çalışmaları var. Önce güzel restoran vardı birinci katta, ikici kattada tüm İstanbul'u görebilirdiniz, çok güzel bir yer.
@muniryusufsakal1061
Üsküdar'ın sembolü haline gelen kule, Üsküdar’da Bizans devrinden kalan tek eserdir. MÖ 24 yıllarına kadar uzanan tarihi bir geçmişe sahip olan kule, Karadeniz’in Marmara ile birleştiği yerde küçük bir ada üzerinde kurulmuştur. İstanbul’da siz onu görmesenizde o size kendini gösterecektir.
@turankaraman
Galata kulesi ile beraber İstanbul'un simge yapısı. Geçmiş yıllara göre daha iyi bir duruma getirilmiş olması sevindirici. Karşı kıyıda oturup kız kulesi eşliğinde çay keyfi yapmanızı kesinlikle tavsiye ederim. Emeği geçen herkese teşekkürler.
@jasmincezyir
Kalabalık ,hermevsimde kalabalık ,ama gitmeye değer ,gün batımı ayrı güzel gün içi ayrı güzel ,tek sorun kulenin tam karşısındaki kuleye giden kayıklarin binildigi yerdeki seyir merdivenlerinin tamir edilmesi gerekiyor ,
@bekirgultekin2848
İstanbul'da en sevdiğim noktalardan birisi.Salacak sahili... Burada boğazın eşsiz manzarası eşliğinde yürüyüş yapabilirsiniz, çayınızı, kahvenizi cafelerde içebilirsiniz, yemek yiyip kahvaltı yapabilirsiniz. Tertemiz boğaz havasının tadını çıkarabilirsiniz. I love İstanbul ☺️❤️
@Sevara
İstanbul'un simgelerinden biri ve Üsküdar'ın incisi, Osmanlı gençlerin gezinti yeri, Elif ile Polat'ın buluşma noktası muhteşem güzellik, kız kulesi. Tarih kitapları iki binlik bir ömür biçmiş ise de o hala açılmamış bir gonca. Efsaneye göre Kız Kulesi ile Galata Kulesi birbirine aşıktır ama aralarında bulunan İstanbul Boğazı, sevgililerin kavuşmasını engellemektedir. Galata Kulesi aşkını yıllarca mektuplara yazar ve Kız Kulesi'ne olan hasretini kelimelere döker. Hezarfen Ahmet Çelebi de uçma hayalini gerçekleştirmek için buraya çıktığında, Galata Kulesi onun kulağına Kız Kulesi'ne olan aşkını fısıldar ve mektupları ona verir. İstanbul'un üflediği rüzgarı arkasına alan Hezarfen, mektupları Kız Kulesi'ne ulaştırır. Aşkının platonik olmadığını anlayan Kız Kulesi, sevinçten havaya uçar. Bu iki aşığın birbirlerine duydukları bu derin duygular onların yüzyıllara meydan okumasına yardımcı olmuş, İstanbul'un en güzel manzarasını oluşturmuşlardır.
@erkansahin
İstanbul deyince aklıma kuleler gelir Ne zaman birinin resmini yapsam öteki kıskanır Ama şu Kız Kulesi'nin aklı olsa Galata Kulesi'ne varır Bir sürü çocukları olur" Ne güzel anlatmış değil mi Bedri Rahmi Eyüboğlu... İşte böylesine hayranlık uyandırır, uğruna şiirler yazdırır Üsküdar'a tatlı tatlı gülümseyen Kız Kulesi... İstanbul'da gezilecek yerler denilince ilk akla yerlerden birisi olan Kız Kulesi, Salacak açıklarındaki küçücük bir adanın üzerine inşa edilmiştir. Hakkında anlatılan birçok efsanesi olan, Boğaz'ın insanı mest eden fotoğraflarında her zaman kendine yer bulan Kız Kulesi, bugün İstanbul'un en önemli sembollerinden biri olarak yerli ve yabancı turistler tarafından sık sık ziyaret edilen ikonik bir adres.
@yontemtoner2476
Kız Kulesi, MÖ 5.yy’da Yunanlar tarafından İstanbul Boğazı’nın Üsküdar Salacak sahiline yakın bir noktaya kurulmuştur. Üsküdar’da, Roma İmparatorluğu’ndan kalma tek mimari eserdir. Tarih boyunca farklı amaçlarla kullanılmış ve hakkında çokça rivayetler üretilmiştir. Şimdi biz de önce tarihine sonra efsanelerine bir göz atalım… Kız Kulesi - Gece Kız Kulesi – Gece Haldun Hürel, yaptığı araştırmalara dayanarak “sala” kelimesinin köy anlamında kullanıldığını ifade eder. Salacak ise küçük köy – şirin köy anlamındaki “salacık”tan türemiş. Yani muhtemelen burası geçmiş dönemde küçük bir köy idi. Kız Kulesi’ne de daha ziyade bu köyden ulaşılıyordu, tıpkı bugünkü gibi. Antik Dönemde Kayalıklar Resmi kaynakları baz alan tarihçiler, Kız Kulesi’nden ilk defa MÖ 400’lü yıllarda bahsedildiğini belirtirler. Bilindiği kadarıyla deniz ticareti için bir gümrük noktası olarak kurulmuştur. Kuran ise Atinalı bir komutandır. Atina, o dönem önemli ve bölgede hakim bir Yunan şehir devleti idi. Yüzyıllar boyunca bu küçük kayalığın, kendisine yüklenen bu görevi yerine getirdiği bilinen bir gerçektir. Bununla ilintili bir de efsane vardır, aşağıda anlatacağım. Yalnız şunu belirtmekte fayda var, Kız Kulesi, hakkında çokça söylenti ve rivayet olan fakat kesin bilgisi en az olan
@bariserdal
tarih kokuyor tarih. püfür püfür esiyor uşkusuz Kız Kulesi'dir. Salacak açıklarındaki küçücük bir adanın üzerine inşa edilmiş bu kule, pek çok efsane barındırıyor. Bunlardan biri, kuleye adını da vermiş olan (Leander's Tower) Leandros efsanesidir. Aralarındaki denize meydan okuyan aşıklar Leondros ve Hero'nun hikayesi trajediyle bitecektir. Fırtınalı bir gecede, Leondros kulede ışık yandığını görünce, sevgilisi Hero'nun kendisini çağırdığını düşünür ve denize atlar. Oysaki bu kez ışığı yakan Hero değil, aşıkların her gece gizlice buluştuğunu anlayan bir başkasıdır ve ışığı söndürüverir. Leondros, Boğazın dalgalarına gömülür; bunun acısına dayanamayan Hero ise kuleden atlayarak hayatına son verir. Efsanenin sonunda aşıklar adına kulenin olduğu yere bir deniz feneri yapılır. Tarihi M.O. 24 yılına dek uzanan Kız Kulesi, uzun tarihi boyunca savunma kalesi, sürgün istasyonu, hapishane, karantina odası, radyo istasyonu, vergi noktası ve deniz feneri olarak kullanılmış. Üsküdar'ın sembolü olan kule, 2000 yılında özel bir şirket tarafından restore edildikten sonra gün içerisinde kafe ve restoran olarak hizme
@ertanonal5005
İlk olarak Yunan döneminde bir mezara ev sahipliği yapan bu ada Bizans döneminde inşa edilen ek bina ile gümrük istasyonu olarak kullanılmıştır. Osmanlı döneminde ise gösteri platformundan, savunma kalesine, sürgün istasyonundan, karantina odasına kadar birçok işlev yüklenmiştir. Asli görevi olan ve yüzyıllardan beri varlığı ile insanlara, geceleri ise geçen gemilere göz kırpan feneri ile yol gösterme işlevini hiç kaybetmemiştir.Geçmişten geleceğe en çok da düşlere yol göstermektedir Kız Kulesi. Kız Kulesi 2000 yılında restore edilerek, artık çatal-bıçak seslerinin duyulduğu bir mekân haline dönüştürülmüştür. Kız kulesine ulaşım Salacak ve Ortaköy'den sandallarla yapılmaktadır. Çok eski tarihi geçmişi olan Kız Kulesi, bir zamanlar, Boğazdan geçen gemilerden vergi alınmak maksadı ile kullanılmıştır. Kule ile Avrupa Yakası boyunca büyük bir zincir çekilmiş ve gemilerin Anadolu Yakası ile Kız Kulesi arasından geçişine (o zamanlar gemi boyutları küçük olduğu için geçebilmekteydi) izin verilmiştir. Bir süre sonra Kule, zinciri taşıyamamış ve Avrupa Yakasına doğru yıkılmıştır. Kuleden suyun içine bakıldığında yıkıntıları görülmektedir.