İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi
- (14 Yorum)
Müzeler
4.4
Müsaitlik & Fiyat Sorgula
Ülkemizin her köşesinde çok değerli müzelerimiz vardır. Bu müzelerden bir tanesi de İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesidir. İstanbul‘un en çok bilinen ve sevilen parklarından bir tanesi olan Gülhane Parkında bulunur. Parkın içerisinde bulunan Has ahırlar binasında bulunur. İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi ilk olarak 2008 yılında açılmıştır. Müze oldukça büyüktür ve 3500 metrekarelik bir alana sahiptir. İçerisinde bulundurmuş olduğu 585 adet koleksiyon ile Türkiye’nin ilk ve Frankfurt’un da dünyanın ikinci örneğini oluşturur.
İçerisinde bulundurmuş olduğu yüzlerce koleksiyonu ile ön plana çıkmıştır. Burayı gezen kişiler geçmiş ile günümüz arasındaki bağlantıyı çok daha iyi bir şekilde anlayabilirler. Müzenin içerisinde yalnızca koleksiyonlara değil aynı zamanda belgelerde bulunur. Aynı zamanda doğunun bilim kültürü ile batının bilim kültürü arasında da birleştirici bir nitelik taşır. 3500 metrekarelik sergi salonunda İslam bilim adamlarının çok değerli eserleri sergilenir. İçeride sergilenen eserlerin çok büyük bir kısmı günümüze ulaşamadığı için orijinal ile benzer bir şekilde yaptırılmıştır. Ancak çok küçük bir kısmı günümüze ulaşan orijinal eserlerdir.
İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi’nde Bulunanlar
İslam bilim ve teknoloji tarihi müzesinde bulunanlar oldukça eski zamanlardan kalmış olan maketi model koleksiyonlarıdır. İçerisindeki çeşitlilik ile her yıl binlerce ziyaretçi kendisine çekmeyi başarır. Aynı zamanda 2013 yılında açılan İbni Sina Botanik Bahçesi de müzenin bahçesinde bulunur. İbni Sina’nın bahsetmiş olduğu tıbbi bitkilerden yaklaşık olarak 26 tanesi bu botanik bahçe de yer alır. Gülhane Parkına yola düşmüş olan kişiler ilk olarak müzeyi sonra da bahçenin içerisinde bulunan botanik bahçeye mutlaka gezip görmelidirler.
İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi Nerede, Giriş Ücreti ?
İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi İstanbul ilinin Fatih ilçesinde bulunmaktadır. Müzeyi haftanın her günü 09:00 ila 20:00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Müzeye giriş ücreti 1 yetişkin için 50 TL 'dir. Müze Kart sahipleri ücretsiz ziyaret edebilir.
Hazır Gelmişken
İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi 'ni gezmeye gelmişken İstanbul civarında gezilecek bir çok tarihi mekanı ve müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Sitemizde bulunan İstanbul Müzeleri sayfasını ziyaret ederek İstanbul 'da gezilecek daha çok tarihi yeri ve müzeyi rotanıza ekleyebilirsiniz.
Özellikler








Fiyatlar
Sıkça Sorulan Sorular
Tüm Yorumlar
4.4
Künye
✅ Müzeler : | İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi |
✅ Giriş Ücreti : | Ücretsiz |
✅ Yerel Rehber : | 14 Değerlendirme |
✅ Genel Puan : | 4.4/5.0 |
Çalışma Saatleri
Pazartesi | 09:00 - 20:00 |
Salı | 09:00 - 20:00 |
Çarşamba | 09:00 - 20:00 |
Perşembe | 09:00 - 20:00 |
Cuma | 09:00 - 20:00 |
Cumartesi | 09:00 - 20:00 |
Pazar | 09:00 - 20:00 |
İşletmeyi Sahiplenin
Bu işletme sizemi ait ? Hemen bize ulaşın ve işletmenizi yönetmeye başlayın.
@sedatseker8574
Girişler 50 tl müze kart ve öğrencilere ücretsiz gerçekten muazzam eserlerin olduğu iyiki yapılmış dedirten bir müze olmuş islam dünyasının eserlerini neler yaptıklarını geometri kimya fibi alanlarda neler başardığını gösteren ablatan izah eden bir müze! sakin ve sessiz her eserin başında nasıl çalıştığını kimin bulduğunu anlatan videolu anlatım ve yazılı tabelalar mevcut rehbere gerek duymadan kafanıza göre sıra ile gezebileceğiniz bir yer gülhane parkının içinde yer alıyor belturun hemen yanın da yolunuz düşerse mutlaka uğrayın pişman olmazsınız
@tolgaturkan650
Daha önce de gitmiştim ancak bu sefer gittiğimde hiçbir alet çalışmıyordu. Ziyaretçi sayısıda çok çok azdı. Bilgilendirmeler yeterince vardı ancak bir rehper turistlere eşlik etmek için konulabilirdi. Genellikle yerli turist vardı ancak onlarda hızlı hızlı (aletlerin hiçbiri çalışmadığından) gidiyorlardı. Biran önce çalışmayan tüm aletlerin yapılması gerek. Çıkışta küçük bir hediyelik eşya bölümü var isterseniz hediyelik şeyler alabilirsiniz.
@selcukvarol9335
İstanbulda yaşayıp bu tarz yerlere girmezseniz olmaz. Gidin ve ecdadımızın eserlerini görün derim. Bahçesinde prof dr fuat sezginin anıtı var. Her yer tertemiz ve kaliteli korunmuş. Müzekart ile giriş yapılabiliyor, yoksa hemen çıkartıp verebiliyorlar. Allah razı olsun.
@yaseminalcin
Fizik kimya, tıp tarihi astronomi Madencilik, optik, savaş aletleri, gözlemevleri tarihi hakkında pek çok Replika eserin sunulduğu bir yer. Sunum şekli iyiydi ancak İslam teknoloji müzesinde ithal fanus ile Osmanlı'da kimya alanında bilgi vermezsin yani. Onca bor madenimiz cam fabrikamız var ( yada yok mu) neden yani neden. Tarihte bunca şey yapıldı diye tanıtım yapılırken müzede sunulan camı bile ithal kullanmazsın diye düşünüyorum. . Çıkışta hediyelik çok güzel YERLİ nazar boncukları ve hediyelik T-Shirt ve çanta var onu da turist kandırmaya koymuşlar. 800 yıl önce üretilen güneş saati, gözlemevlerinde kullanılan gezegen konumlarını hesaplamaya yarayan ekvatoryum dan nazar boncuğuna Bravo
@nurullahyasinci
Gülhane parkının içindeki saray sur duvarlarına bitişik has ahırlar binasında yer alır. Osmanlı döneminde padişahın ve yakın hizmetindekilerin atlarının bulunduğu ahırlara has ahırlar denilmektedir. 2008 yılında açılmıştır müze kart ile giriş yapabiliyorsunuz saat 19.00 da kapanıyor. Türkiyedeki ilk dünyada ikinci bilim tarihi müzesidir. Gezilip görülmesi gereken bir yer.
@hilalgenc958
İstanbul’da Gülhane Parkı’nın içindeki Saray Sur Duvarına bitişik Has Ahırlar Binası’nda yer alır. İslam bilim tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin tarafından hazırlanarak 2008 yılında açılan müze, üç bin 500 metrekarelik sergi alanı ve toplam 585 alet, cihaz kopyaları, maket ve model koleksiyonuyla alanında Türkiye’de ilk ve Frankfurt’tan sonra dünyada da ikinci örnek olmasıyla öne çıkıyor. İki katlı müzenin üst katında müzeyle ilgili görsellerin izlenebildiği Sinevizyon Salonu, Astronomi, Saat Teknolojisi, Denizcilik, Savaş Teknolojisi ve Tıp Bölümü bulunur. Alt kattaysa; madenler, fizik, matematik-geometri, şehircilik ve mimari, optik, kimya ve coğrafyayla ilgili harita ve çizimlerinin sergilendiği bir alan bulunur.
@mehmetpolatalti
İslam Tarihini çok güzel anlatan bir müze. Gerçekten herşeyiyle bilim insanlarının önemini hissettiren bir müze. Her türlü bilim alanı hakkında sergilenen şeyler var. Eskiden kullanılan muayene aletlerinden tutun taşlara, savunma sistemlerinden tutun teleskoplarla vs. herşey var. Gülhane parkının içinde olması da ekstra huzur veriyor insana. Gezmesi de uzun sürüyor. Büyüklüğü bence gayet iyi. Çok fazlaca kalabalık değil ama günden güne değişebilir.
@zeynepmert1540
Mekana girişte kayıt yapan arkadaş baya inceliyor kimlikleri , bilgileri vs . Yukarı doğru çıkışta astronomi ile başlıyorsunuz gezmeye. İlginçtir ki günümüzde yabancı ülkelerin bilim teknik ve öğretilerini tamamen bizden (ç) aldığının kanıttı niteliğinde bir kesif yapmış oldum. Güzeldi tahmin 1 saatiniz aliyor gezmeniz. Müze kartı çıkarmanızı tavsiye ediyorum .
@saidturkoglu4655
İslam bilim tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin tarafından hazırlanarak 2008 yılında açılan müze, üç bin 500 metrekarelik sergi alanı ve toplam 585 alet, cihaz kopyaları, maket ve model koleksiyonuyla alanında Türkiye’de ilk ve Frankfurt’tan sonra dünyada da ikinci örnek olmasıyla öne çıkıyor. Elli yılı aşkın süredir yaptığı çalışmalarla tanınan kurucusu Prof. Dr. Fuat Sezgin, orijinal kaynaklarda yaptığı araştırmalarıyla bilim ve medeniyet tarihindeki gelişmelerin kopuk olmadığı, aksine bütünlük oluşturduğu görüşünü taşır. Bilimsel eserlerin estetik ve öğreticiliği, bıraktığı izlenim ve kazandırdığı bilgiyle özel bir etkileyici gücü olmakla birlikte, geçmişteki İslam dünyasının bilimler tarihindeki süreci de belgeleriyle ortaya konmuştur. Ayrıca, Doğu-Batı Bilim kültürünü birleştiren bir köprü niteliği taşır.
@cisekoyuncu3080
Profesör Doktor Fuat Sezgin tarafından kurulan müze Gülhane Parkı içerisinde yer alıyor. Müzede İslam alimlerine ait bilimsel çalışmalarının canlandırmaları yer alıyor. Al Mam’un Dünya Haritası canlandırması, Abdurrahman Bin Sinan’ın Üsturlab canlandırması (Orjinali İstanbul Deniz Müzesi’ndedir), El Cezeri’nin Fil Saati canlandırması, Takiyettin’in Saat Tasarımı ve Döner Makinesi canlandırmaları müzedeki önemli canlandırmalardır.
@barisyilmaz5740
Fuat SEZGİN (Allah rahmet eylesin) hocamızın TRT belgesel de yayınlanan kısa video sunu izlerseniz (neden orjinali yok diyen arkadaşlar) anlarsınız neden maket olarak sergileniyor. Son bir kaç yıl öncesine kadar ne tarihimize nede islam tarihine değer vermeyen aksine linç eden bir zihniyetin kör ve sağır olmuş nesliyiz bizler. Allah uyanmamıza vesile olanlardan, gerçek tarihimizi( iyi yada kötü) öğrenmemize vesile olanlardan razı olsun.
@orhanorhan5206
İSLAM BİLİM VE TEKNOLOJİ TARİHİ MÜZESİ İstanbul’da Gülhane Parkı’nın içindeki Saray Sur Duvarına bitişik Has Ahırlar Binası’nda yer alır. Osmanlı Dönemi’nde, padişahın ve yakın hizmetindekilerin atlarının bulunduğu ahırlara Has Ahır (İstabl-ı amire) denilmiştir. İslam bilim tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin tarafından hazırlanarak 2008 yılında açılan müze, üç bin 500 metrekarelik sergi alanı ve toplam 585 alet, cihaz kopyaları, maket ve model koleksiyonuyla alanında Türkiye’de ilk ve Frankfurt’tan sonra dünyada da ikinci örnek olmasıyla öne çıkıyor. Elli yılı aşkın süredir yaptığı çalışmalarla tanınan kurucusu Prof. Dr. Fuat Sezgin, orijinal kaynaklarda yaptığı araştırmalarıyla bilim ve medeniyet tarihindeki gelişmelerin kopuk olmadığı, aksine bütünlük oluşturduğu görüşünü taşır. Bilimsel eserlerin estetik ve öğreticiliği, bıraktığı izlenim ve kazandırdığı bilgiyle özel bir etkileyici gücü olmakla birlikte, geçmişteki İslam dünyasının bilimler tarihindeki süreci de belgeleriyle ortaya konmuştur. Ayrıca, Doğu-Batı Bilim kültürünü birleştiren bir köprü niteliği taşır. İBN-İ SİNA’NIN BOTANİK BAHÇESİ İki katlı müzenin üst katında müzeyle ilgili görsellerin izlenebildiği Sinevizyon Salonu, Astronomi, Saat Teknolojisi, Denizcilik, Savaş Teknolojisi ve Tıp Bölümü bulunur. Alt kattaysa; madenler, fizik, matematik-geometri, şehircilik ve mimari, optik, kimya ve coğrafyayla ilgili harita ve çizimlerinin sergilendiği bir alan bulunur. Müzenin bahçesinde de üstünde Halife el-Me’mun’un 9. yüzyılda yaptırdığı dünya haritasının kopyası olan yerküreyle, İbn-i Sina’nın el-Kanun fi’t-Tıbb kitabının ikinci cildinde bahsedilen tıbbi bitkilerden 26’ sının bulunduğu 2013 yılında açılan İbn-i Sina Botanik Bahçesi yer alır. MODELLER FRANKFURT’TAN GELDİ Sergi salonlarının tamamında, İslam bilim adamlarının eserlerinin model ve maketleri sergilenir. El-İdrisi’nin, Halife el-Me’nun’un haritasını temel alarak çizdiği Dünya Haritası’nın kopyası, Takiyeddin’in 1559 yılında yaptığı Mekanik Saati, El-Cezeri’nin (1200 yılları) kitabından Fil Saati ve Hacamatı, Ebu Said Es-Siczi’nin Planetaryum’u, Abdurrahman eş- Sufi’nin gök küresi, Hıdr el-Hucendi’nin Usturlabı, 12. Yüzyılda Abdurrahman el-Hazini tarafından yapılan su ve ağırlık prensibine göre çalışan Dakika Terazisi, İbn-i Sina’nın el-Kanun fi’t Tıbb Kitabı gibi önemli bilim adamlarının, İslam Medeniyetinin 9. ve 16. yüzyıllar arasındaki yaratıcılık döneminde gerçekleştirdiği bazı icatların kopyalarını görmek mümkün. Kopyaların büyük bir kısmı, Frankfurt’taki Johann Wolfgang Goethe Üniversitesi’ne bağlı Arap-İslam Bilimleri Tarihi Enstitüsü tarafından yazılı kaynaklara göre, çok küçük bir kısmıysa günümüze ulaşan eserlerin orijinallerine dayanılarak yaptırıldı. HAZIR GELMİŞKEN Ömrünü İslam bilimi ve medeniyetini araştırmaya adayan ve artık aramızda olmayan Prof. Dr. Fuat Sezgin’i daha yakından tanıma fırsatını kaçırmayın. Yine Gülhane Parkı sınırları içinde olan “Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı” bir enstitü ve kütüphaneye ev sahipliği yapıyor. Ayrıca tarihi açıdan önem taşıyan Gülhane Çeşmesi’ne de çok yakın.
@sayeaydin
Bugün ziyaret ettiğim çok nizamlı ve temiz 'İslam Bilim Tarihi Eserleri' müzesi. Giriş kapısı önünde güvenlik görevlisi kadın arkadaşın yanındaki görevliyle diyaloğuna bilim müzesi çatısı altında utanarak tanık oldum. 10 Kasım tarihlerinde saat 09.05'de saygı duruşunda bulunulacak olmasının ne kadar komik olduğundan yüksek sesle bahsediyordu. Bugün ülkemizde bilim adına var olan geçmişimizi sergileyebilecek müzeler kurduğumuz vatan atalarımızın hediyesidir. Buna bağlı olarak Mustafa Kemal Atatürk'ün ölüm yıl dönümündeki anma vazifemizi komik bulan ve bunu bilim çatısı altında yüksek sesle dile getirerek dalga geçen bir zihniyetin yine 'BİLİM TARİHİ' müzesine mensup bir görevli olmasından evvel ilgili kadın görevlinin kendi cehaletine verdim. Konuyla ilgili bıraktığım dilekçe sonrasında müze müdürü tarafından telefonla arandım. Kendisi, kişilerin inkarına rağmen durumun ortada olduğunu ve gerekli prosedürün uygulanacağını söyledi. Bir müze müdürünün ulaşılabilir durumda olması ve konular hakkında istişareye açık olmasına teşekkürlerimi iletiyorum.
@sahinucar
İstanbul’da Gülhane Parkı’nın içindeki Saray Sur Duvarına bitişik Has Ahırlar Binası’nda yer alır. Osmanlı Dönemi’nde, padişahın ve yakın hizmetindekilerin atlarının bulunduğu ahırlara Has Ahır (İstabl-ı amire) denilmiştir. İslam bilim tarihçisi Prof. Dr. Fuat Sezgin tarafından hazırlanarak 2008 yılında açılan müze, üç bin 500 metrekarelik sergi alanı ve toplam 585 alet, cihaz kopyaları, maket ve model koleksiyonuyla alanında Türkiye’de ilk ve Frankfurt’tan sonra dünyada da ikinci örnek olmasıyla öne çıkıyor. Elli yılı aşkın süredir yaptığı çalışmalarla tanınan kurucusu Prof. Dr. Fuat Sezgin, orijinal kaynaklarda yaptığı araştırmalarıyla bilim ve medeniyet tarihindeki gelişmelerin kopuk olmadığı, aksine bütünlük oluşturduğu görüşünü taşır.