2014 yılından itibaren Dünya genelinde en büyük mozaik sergileme noktası olan Hatay Arkeoloji Müzesi içerisinde antik dönemden kalan eserlere denk gelebilmek söz konusudur. Hatay coğrafyası farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığından ve birçok farklı büyük uygarlığın tarih boyunca sınırları içerisinde bulunmasından ötürü kapsamlı bir sergi merkezi olarak gösterilmektedir.
İlk olarak Antakya Cumhuriyet Alanı içerisinde yer alan Hatay Arkeoloji Müzesi; bu dönem içerisinde Dünya genelinde en büyük üçüncü mozaik müzesi olarak sayılmaktaydı. Hitit, Helenizm, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserlerin Antakya ili sınırları içerisindeki kazılardan çıkarılmış olması üzerine burada sergilenmeleri mümkündü.
Hatay Arkeoloji Müzesi Tarihi
1934 yılında Hatay Arkeoloji Müzesi konusunda ilk girişimler ortaya çıktı. Ancak 1938 yılında Hatay’ın Türkiye’ye katılmasıyla birlikte 23 Temmuz 1948 tarihinde müze faaliyete geçti. Hatay Arkeoloji Müzesi içerisinde sekiz farklı sergi salonu ve bahçe doğrultusunda ziyaretçilerini kabul etmektedir. Aynı zamanda da bu salonlar bulunulan eserlerin dönemlerine uygun olarak da dizayn edilmiştir.
Yeni binasıyla beraber Hatay Arkeoloji Müzesi; 28 Aralık 2014 tarihinde ziyaretçilere açılmıştır. Oldukça geniş bir alanda inşa edilen bu müze; aynı zamanda da Dünya’nın en geniş arkeoloji müzesi olmayı da başarmıştır.
4 Mayıs 2015 tarihinden itibaren de restorasyonunda hataların yapıldığı yönünde bilgilendirmelerin bulunmasıyla beraber; bu restorasyonun iptal edildiği ve tekrarlanacağı da belirtilmiştir. Sonradan bu karar da iptal edilerek; Hatay Arkeoloji Müzesi hizmetlerine kaldığı yerden devam etmektedir.
Hatay Arkeoloji Müzesi Nerede, Giriş Ücreti ?
Hatay Arkeoloji Müzesi Hatay ilinin Antakya ilçesinde bulunmaktadır. Müzeyi haftanın her günü 08:00 ila 19:00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Müzeye giriş ücreti 1 yetişkin için 65 TL 'dir. Müze Kart sahipleri ücretsiz ziyaret edebilir.
Hazır Gelmişken
Hatay Arkeoloji Müzesi 'ni gezmeye gelmişken Hatay civarında gezilecek bir çok tarihi mekanı ve müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Sitemizde bulunan Hatay Müzeleri sayfasını ziyaret ederek Hatay 'da gezilecek daha çok tarihi yeri ve müzeyi rotanıza ekleyebilirsiniz.
Özellikler








Fiyatlar
Sıkça Sorulan Sorular
Tüm Yorumlar
5.0
Künye
✅ Müzeler : | Hatay Arkeoloji Müzesi |
✅ Giriş Ücreti : | Ücretsiz |
✅ Yerel Rehber : | 16 Değerlendirme |
✅ Genel Puan : | 5.0/5.0 |
Çalışma Saatleri
Pazartesi | 08:00 - 19:00 |
Salı | 08:00 - 19:00 |
Çarşamba | 08:00 - 19:00 |
Perşembe | 08:00 - 19:00 |
Cuma | 08:00 - 19:00 |
Cumartesi | 08:00 - 19:00 |
Pazar | 08:00 - 19:00 |
İşletmeyi Sahiplenin
Bu işletme sizemi ait ? Hemen bize ulaşın ve işletmenizi yönetmeye başlayın.
@hulyayazici386
Kesinlikle görülmesi anlaşılması ve hissedilmesi gereken bir müze. Her bölüm çok güzel.O bölgenin çağlar boyu geçirdiği evreler ince ince dokunmuş.Düzenlenmesi ferahlığı ve korunması da çok güzel.Tarihi eserler mozaikler ise muhteşem
@Sevara
Kesinlikle görülmesi anlaşılması ve hissedilmesi gereken bir müze. Her bölüm çok güzel.O bölgenin çağlar boyu geçirdiği evreler ince ince dokunmuş.Düzenlenmesi ferahlığı ve korunması da çok güzel.Tarihi eserler mozaikler ise muhteşem
@pelinck
Kesinlikle görülmesi anlaşılması ve hissedilmesi gereken bir müze. Her bölüm çok güzel.O bölgenin çağlar boyu geçirdiği evreler ince ince dokunmuş.Düzenlenmesi ferahlığı ve korunması da çok güzel.Tarihi eserler mozaikler ise muhteşem
@veyseldeniz7714
Benim gibi müze ve tarih sevenler için harika bir her, kesinlikle gezilip görülmeli, oldukça büyük bir alanda yer alıyor, zaman ve enerjinizi ona göre ayarlayın. Girişte sorunsuzca müzekart alınabiliyor, içeride kafesi var, fiyatlar yüksek ama nefes alınıp dinlenilebilir. Harika eserler var.
@hermionegranger
Hatay, da yaşam ilk çağlara kadar gitmekte ve bölgede birçok höyük bulunuyor. İlk çalışmalar 1932 yılında başlamıştır. 1938 yılına kadar çıkarılan eserlerin bir yerde sergilenmesi kararı verildi. Fransız arkeolog Claude Prost’un tavsiyesi üzerine bir müze inşasına karar verildi. 1934 yılında Asi nehri kıyısında Mimar M. Michel Ecocherde tarafından Hatay Arkeoloji Müzesi inşasına başlandı. 1939 yılında yapımı tamamlanan müzenin açılışı 23 Temmuz 1948 yılında yapılmıştır. 2011 yılına kadar çıkarılan eserler bu müzede sergilenmeye devam etmiş. Yıllar geçtikçe kazı çalışmaları sonucunda bina yetersiz kalmaya başlamış. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Hatay Valiliğinin işbirliği sonucunda Reyhanlı Yolu üzerinde, Maşuklu mevkiindeki alana yeni bir bina inşa edilmesi kararlaştırılmış. Binanın tasarımını mimar Kemal Nalbant yapmıştır. 2011 yılında inşasına başlanan müze binası 2014 yılında tamamlanmış. Müze; 53,500 metrekare arazi içerisinde,16.000 metrekare oturuma sahiptir. Kapalı alanı 32.754,14; sergileme alanı da 10,700 metrekaredir. 2014 yılında ziyarete açılan müzenin, inşası devam etmiştir. 2018 yılında yeni bölüm açılarak “Lahitler Salonu” adı verilmiştir. Arkeoloji Müzesi, mozaik koleksiyonu bakımında Dünyada 2., Para koleksiyonu bakımında da Dünyada 3. sırada yer alır. Müzede yaklaşık 36.691 eser sergileniyor. Müzede; 86 heykel, 6 sütun ve sütun başlığı, 1340 metrekare mozaik, yazıtlar, steller, mil taşları, lahitler, binlerce metal, seramik ve cam eser, 942 sikke sergileniyor.
@tolgaozsoy123
Bir çok müze gezmiş olabilirim ama bu müzeden ayrı bir hayranlık ile ayrıldım. Her şey harikaydı. Sadece etrafa bakınarak gezmeniz bile bir saat sürer. Eğer inceleyerek ve zevk alarak gezmek isterseniz en az 2 saat ayırmanızı tavsiye ederim. Girişte müze kart geçerli. 65 yaş ve üzeri, 18 yaş altı ücretsiz. Müze kart almanızı tavsiye ederim. Çünkü başka müzelere girişte ücret ödemezsiniz. Müze kart ücreti ₺60. Bina yeni olduğu için, hiç bir konuda sıkıntı yaşamazsınız.
@yasirdemir2871
Tam tamına 6 ay önce, ilk kez ziyaret ettim içinde nelerin olduğunu bilmediğim bu müzeyi. Dışından incelediğinizde emin olun böylesine harika bir mekanla karşılaşacağınız aklınızın ucundan bile geçmiyor. Sıradan bir ziyaret olur ancak bu diyorsunuz, hepi topu 3 heykel birkac yüzyıl öncesinin sikkelerini görürüz hepsi bu diyorsunuz. Ancak adımınızı dışarılardan müzenin içine doğru getirince, size ihtişamıni gösteriyor tarihin sergilendiği bu şanlı yuva. Uzun uzun anlatsam gerçekten yorulurum. Tarihi, ören yerlerini ve nerden geldiğini merak edenlerin, insanlık gecmisini öğrenmeleri için en somut ve eskimiş ama degerini yitirmemiş binlerce parça sizi bekliyor. Binlerce parçanın arasinda ise benim ruhuma işleyen, beni en çok etkileyen ve 6 aydır neredeyse her gün zihnimde tekrar tekrar canlanan bu cümleyle başbaşa bırakıyorum sizleri. OMNİA MORS AEQUEAT. ÖLÜM HER ŞEYİ EŞİT KILAR. DEATH MAKES ALL THİNGS EQUAL.
@annbell
Arastirma yapmadan tur kapsaminda gittigim bir muzeydi. Sadece bir eseri biliyordum. Ama onun disinda bir suru eser resmen kalbimin hizli atisina sebep oldu. Muzeyi bir tur kapsaminda ziyaret ettigimiz icin vaktimiz kisitliydi. Ne yazikki tek kotu tecrubemiz su oldu: kendini nobetci muze muduru olarak tanitan hanimefendi bir aileyi gezdiriyordu, bizim rehberimize mikrofonunun sesi kisilmis olmasina ragmen lutfen kapatin herkes rahatsiz oluyor dedi ve mikrofonu kapattirdi ki bir suru kisi grubumuza katilarak aslinda rehberimizden bedava olarak tarihi olaylari ve eserlerin hikayelerini dinleyip bilgi ediniyordu yani pek rahatsiz olan kisi gormedik. Ama asil biz kendini nobetci mudur olarak tanitan bu hanimefendinin gezdirdigi ailenin tek tek cocuklarini ayri kendilerini ayri toptan ayri ayri resim cekilmelerini bekleyerek cok vakit kaybettik. Muzede gercekten cok iyi eserler var ve biz de bu eserlerle resim cekilme istegindeydik. Bu hanimefendi diger ziyaretcileri gercekten daha fazla dusunup gezdirdigi ailenin resim cekilmelerini biraz cabuklastirabilir ve bunu onlardan rica edebilirdi. Ne yazikki zamaniniz kisitli oldugu icin bu durum bizi magdur etti. Cogu yerde hizli hizli gecerek, sadece bir goz atarak hatta onlar gelmeden kostura kostura resim cekilmeye calistik. Onun disinda eserlere ve muzeye denebilinecek tek kelime su: Gercekten muhtesem! Hatay’a ugrayip gormeden asla gitmeyin.
@acemb
Açılış ve kapanış saatleri yaz ve kis uygulamasi var.muze karti ve ögretmen olanlara ucretsiz.Çoooook büyük bir müze. Toplamda 19 odadan oluşuyor benim gördüğüm. 2 saate yakın zaman alıyor. Son odaları çok hızlı gezdik. Heykeller, mozaikler,paralar,lahitler vb tarih var. Görülmesi gereken bir yer. Merkezden çok uzak bir yer degil
@akinkilic
Güzel bir deneyim di. Bir çok müzede gördüm burada yok sesli anlatım. Temiz nezih bir ortam içeride kendinizi farklı bir dünyada hissediyorsunuz. Müzenin hediyelik eşya bölümündeki ürünler aşırı pahalı. Personel çok kibar ve ilgili. Hediyelik eşya dükkanında Hristiyanlık ön planda. Tüm güzel eşya haç işaretleri ile dolu. Evet Hristiyanların önemli bir yeri ama bu ülkede başka inançları olan insanlarda yaşıyor ve ülkemiz hala Müslüman.
@sezginbesli4272
Bugüne kadar gördüğüm en güzel müzelerden biriydi. Müze kart geçerli ve Otoparkı var. En az 2 saatinizi ayırarak gezebileceğiniz ve görebileceğiniz en büyük mozaiklere sahip müze.
@fatih7568
Müze çok büyük ve labirent gibi. Giriş kısmında Hitit dönemi eserlerinden mozaik eserler kısmına geçiş yolu farkedilmiyor. İlk başta müze Hitit döneminden ibaret sandım. Müze açık planlı(duvarları az) ve yüksek tavanlı olsa daha iyi olurdu. Gezmesi çok uzun sürüyor ve yorucu. Yürüyüş yorgunluğunu azaltmak için yürüyüş yolları tartan zemin kaplama olabilir. Şehirde ikinci bir müze açılıp mozaik eserler oraya taşınırsa daha iyi olur diye düşünüyorum. Müzenin tek kat olması lazım, İkinci kat ve alt kat fazla ve kafa karıştırıcı. Ayrıca bu katlara inmek ve çıkmak yorucu. Daha çok tur grupları geliyor ve insanların süreleri kısıtlı. İnsanların müzeyi yorulmadan gezecekleri süre max 45 dk diye düşünüyorum. Bu sürede gezilecek kadar bina büyüklüğü ve sergi yolları olmalı. Bu haliyle gezilemeyecek kadar çok büyük. Eser çeşitliliği ve kalitesi olarak bana göre Türkiye’nin en iyi müzelerinden biri. Belkide en iyisi
@mehmetgundesli
Hatay Antakya nin mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Pierre kilisesi karşı. İskenderun dan Antakya ya gelirken şehir içine girmeden varabiliyorsunuz. Öğrenci girişleri ücretsiz. Ben gittiğimde giriş yetişkin 40 TL idi. Müze Kart 1 yıllık üyelik kişi başı 60 TL.. müze geyorsaniz müze Kart daha makul. Bir çok arkeolojik eser sergileniyor ve öğrendiğim kadarıyla hala hazırlıkları devam eden eserlerde depolarda mevcut , umarım en kısa zamanda onlarda ziyaretcilere açılır. Özellikle neşelen gününü yaşa mozaiği cok ilginç yüz yıllardır insanlar için çok fazla değişiklik olmadığının ispatı gibi :) , gittiğimiz de sesli rehber cihazı kalmamış tı bence miktarı arttırılabilir. Çıkışta meraklısı iseniz kilise ve Antakya museum otel ziyaret edilebilir. Özetle kesinlikle tavsiye ederim.
@furkangoker
Hayatimda turkiyede gördüğüm en iyi bir kaç müzeden biride burasıdır. Eser çeşitliliği zenginliği ve doyuruculuguyla sizi eski medeniyetlerde zaman yolculuğuna çıkaracak bir geziye ne dersiniz ? Iste bu o muze kesinlikle kulaklıkla sakince hepsini dinleyerek o eserlerin ne amaçla yapıldığını neden yapıldığını dinleyerek gidiniz eser ismi söylemek istemiyorum bana göre hepsi birbirinden değerli eserler bulan kazıda çıkaran ekibe sonsuz teşekkürler kalbimin bir yarısını bu muzede bıraktım cok hoş eserleri tek yerde görmek heyecan vericiydi tabi bunda eski medeniyeti ve bunlara karşı merakli olmak tatmin almak açısından ayrıca onem taşıyor yazıları ve yazılanları okuyun o donemi yaşayın krallar yore halki canlansın gözlerinizden sağlıcakla...
@yakupkarbuz
Tek kelime ile muhteşem. Ancak müzeye bizim gibi navigasyon kullanarak gidecekseniz haritadaki yanıltıcı bilgiden lütfen uzak durun ve müzenin resmi sitesindeki adres üzerinden kontrol ederek gidin. Ne yazık ki biz yanıldık ve müzenin kapanmasına bir saat kala yetişebildik. Muazzam ve en az iki saat ayrılması gereken bir müze. Uzaylı ataları arayanlara da eski uygarlıklara, Roma dönemine, mozaik eserlere merak duyanlara da (İlla Gaziantep'teki Zeugma Müzesi'ne gitmenize gerek yok ama olanağınız varsa elbette gidin) hitap ediyor. Müzenin yeri ise bize oldukça eski bir mahalle gibi geldi. Öte yandan Antakya'ya, konakladığımız İskenderun'dan geldik. Antakya için felaket bir belediyecilik ve şehircilik anlayışı ile karşı karşıya kaldığımızı da eklemeliyim. İskenderun, İzmir gibiyken Antakya az gelişmiş kaotik, berbat bir trafiği olan kent izlenimi bıraktı bizde. Bu kadar uzatmamın nedeni Antakya mı İskenderun mu diye kararsız kalanlar içindi.?
@onurakar
1-Olumsuzluklar Müzenin dış tasarımın da kesinlikle insan düşünülmemiş... Labirent gibi bir tasarım yapılmış, müzenin içinde yönlendirmeler çok zayıf bizimle aynı anda giren insanlar ile defalarca karşılaştık, bölümler çok karışık, müze yaklaşık 20 bölümden oluşuyor bölümler kaideler ile yönlendirilmiş ancak insanlar zaten sağa sola bakıyor o kaideleri kimse görmüyor. Müzenin içinde insanlara kronolojik olarak bütünlük sağlanamıyor, bir anda kendinizi başka bir yüzyıl da buluyorsunuz. Bazı önemli figürler müzenin ilk girişine konulmuş bence lahit gibi en son bölümler de Hatay müzesini ünlü yapan figürler daha görkemli saklanabilir. Yönlendirmeler o kadar kötü ki sanırım 17 bölümde olan lahitin olduğu yer karanlık olduğu için kimse girmiyor halbuki hazine orada. Girişteki güvenlik arkadaş olmasa bizde farketmezdik. Lavabolar da temiz değil ve bir koku var. Naftalin atmışlar ama biraz daha ilgilenmek lazım sonuçta her ziyaretçi 40tl para veriyor böylesine güzel eserleri olan bir yere. Personelin ilgi seviyesi yüzde 60 seviyesi de. Tepkileri biraz sert. Müzenin bulunduğu yer sanki bir mahallenin kenarında duruyormuş gibi duruyor bence böyle bir yeri daha popüler hale getirmek lazım. 2-olumlu eleştiriler Öncelikle şunu söylemeliyim gerçekten büyük ve içinde çok önemli eserler var. Şu ana kadar gördüğün en iyi müze şanlıurfa müzesi ancak bu müze zeugma dan daha iyi olduğu kesin. Bazı görsel tasarımlar oldukça hoş yapılmış ve iyi anlaşılıyor. Özellikle insan iskeletleri çok iyi sunulmuş. Mozaikler oldukça güzel ve güzel sergilemiş. Mozaiklerin bulunduğu alanda cam teras güzel düşünülmüş, ancak duvarda duran mozaikler insanlar temas ediyorlar bence çok tehlikeli. Özellikle insan figürleri çok güzel işlenmiş modeller var, bazı mozaik desenler 3b görsel andırıyor. Özelikle eserlerin ilk başladığı yerde duran güvenlik arkadaş çok ilgili ve yönlendiriyor. ? Kaya mezarlıklarının bulunduğu galeri de en sonuna kadar gittiğiniz de muhteşem bir kaya mezarı görüyorsunuz yanında bir saat ayrılmadık. O salondaki müzik sanırım sensörlü o sensörü bence kapatın ki o müzik eşliğinde insanlar anı yaşasın gerçekten etkileyici. Yine de yüz üzerinden 70 alabilecek bir müze. Herşeyden öte tarihimiz muhteşem Tüm çalışanlara ve emeği geçenlere teşekkür ederiz.