Monumentum Ancyranum olarak da bilinen Ankara Anıtı; aynı zamanda da Augustus Tapınağı olarak da adlandırılmaktadır. Tapınak duvarlarında bulunan yazıların en eksiksiz ve hasarsız kopya olduğu ifade edilmektedir. Buradaki yazılarda ilk Roma İmparatoru olan Augustus’un faaliyetlerinden Ankara Anıtıiçerisinde bahseder. 14 Ekim 1972 yılında tapınakla beraber öne çıkan bu yazma eserler; kültür varlıkları arasına da girmiştir. Orijinali kayıp olan bu eserin; diğer parçaları da Isparta Antiokheia ve Apollonia antik kentlerinde yer almaktadır.
Ankara Anıtı Tarihi
Ankara Anıtı’nın tarihi 1554 yılına kadar uzanıyor. Roma İmparatoru Ferdinand tarafından Anadolu’ya gönderilen Busbecq, Ankara taraflarında keşif yaptığı esnada tapınak duvarlarında yer alan metni kayıt altına alıyor. Sonrasında da Napolyon döneminde Osmanlı’ya gönderilen Georges Perrot da bu Latince metni not alıyor. Avrupa’ya dönen bu isim metnin basılmasına öncülük ediyor. 1859 yılında ise Berlin Akademisi de yazıtın kopyalama girişiminde yer alsa da bu konuda vazgeçmek durumunda kalıyor. Ancak bu dönemde yazıtın kalıpları çıkarılarak; Almanya’ya götürülüyor. Hamit Dereli ise bu metni Latince dilinden Türkçe’ye çevirerek; Ankara Anıtı adı altında kitaplaştıran isim olmuştur.

Augustus Tapınağı
Diğer adıyla Augustus Tapınağı olarak bilinen Ankara Anıtı, İmparator Augustus tarafından ölmeden önce yazılan bu antik metin MS 14. Yüzyıla ait olarak görülüyor. Vesta Tapınağı sütunlarında yer alan bu yazıların bir vasiyet olduğu da ifade ediliyor. İmparatorun vasiyetinde cenazesinin nasıl yapılması istendiği konusunda bir talimat yer alıyor. Aynı zamanda da kendisinin ağzından hayatı da bu yazıtlar içerisinde yer alıyor. Ölmeden önce Roma İmparatorluğu’nun son durumu ve ordunun hali de bu yazıtlar içerisinde yer almaktadır.
Augustus’un ölümünün hemen ardından bu metnin Ankara Anıtı’na kazıldığı ifade ediliyor. Altı sayfalık bir yazıt olan bu metnin 2700 metre yüksekliğe uzanan bir duvarı kaplayabileceği düşünülüyor. Aynı zamanda da bu yazıtın Yunanca olan kısmı da Güneybatı dış duvarları içerisinde yer alıyor. Ancak bu Yunanca metnin Latince olan kısımlara göre harap olduğu ve çeviri yapılmanın mümkün olmadığı da ifade edilmektedir. Alçı kopyalarının da mümkün olmamasından ötürü bu alanda yer alan yazıtlara herhangi bir işlem de uygulanamamıştır.
Ankara Anıtı (Augustus Tapınağı) Nerede, Giriş Ücreti ?
Ankara Anıtı veya diğer adıyla Augustus Tapınağı Ankara ilinin Altındağ ilçesinde bulunmaktadır. Anıtı haftanın her günü 09:00 ila 17:00 arasında ziyaret edebilirsiniz. Anıta girişler tamamen ücretsizdir.
Hazır Gelmişken
Ankara Anıtı 'nı gezmeye gelmişken Ankara civarında gezilecek bir çok tarihi mekanı ve müzeyi ziyaret edebilirsiniz. Sitemizde bulunan Ankara Müzeleri sayfasını ziyaret ederek Ankara 'da gezilecek daha çok tarihi yeri ve müzeyi rotanıza ekleyebilirsiniz.
Özellikler










Fiyatlar
Sıkça Sorulan Sorular
Tüm Yorumlar
4.4
Künye
✅ Müzeler : | Ankara Anıtı (Augustus Tapınağı) |
✅ Giriş Ücreti : | Ücretsiz |
✅ Yerel Rehber : | 17 Değerlendirme |
✅ Genel Puan : | 4.4/5.0 |
Çalışma Saatleri
Pazartesi | 09:00 - 17:00 |
Salı | 09:00 - 17:00 |
Çarşamba | 09:00 - 17:00 |
Perşembe | 09:00 - 17:00 |
Cuma | 09:00 - 17:00 |
Cumartesi | 09:00 - 17:00 |
Pazar | 09:00 - 17:00 |
İşletmeyi Sahiplenin
Bu işletme sizemi ait ? Hemen bize ulaşın ve işletmenizi yönetmeye başlayın.
@Rota Bul
⚫️Hacı bayram veli cami ile yanyana bulunan Augustos tapınağı 2 farklı dinin kesişim noktasını simgeliyor. ⚫️Benim şahsi görüşüm Tapınak, İslam Dinin simgesi olan Hacı bayram Veli caminin gölgesi altında kalmış. Tapınağa gerekli ilginin gösterilmediğini düşünüyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı bu konu hakkında tapınakla ilgili projeler yapıp tapınağa gerkeli ilgiyi vermeli. ⚫️Tapınağın içine giriş yok sadece dışarıdan bakabiliyorsunuz.
@ismailaslan5895
Ankara Hacı Bayram Veli Camiisinin hemen bitişiğinde yer almaktadır. Roma dönemine ait bu yer kültür ve tarih açısından önem arz etmektedir. Şu an mevcut olarak Augustus tapınağı kalıntılarını görebiliyorsunuz. İlk çağ ve Orta Çağ döneminin güzel bir kesişim noktası olan bu yeri görmenizi kesinlikle tavsiye ederim.
@Gezgin35
Augustus Tapınağı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Hacı Bayram Camii'nin hemen bitişiğinde bulunan, tahminen MÖ 25-20 yılları arasında inşa edilmiş bir tapınaktır.İmparator Augustus'un hayattayken yapmış olduğu işleri anlatan Res Gestae Divi Agusti 'nin bir kopyası tapınağın duvarlarına işlenmiş.Roma'daki orjinal kopyası kaybolduğu için bu metnin günümüze ulaşmış tek kopyası buradadır.Bu yüzden tarihçile rtarafından Monumentum Ancyranum - Ankara Anıtı olarak isimlendirilmiştir.Roma Tarihi açısından büyük bir öneme sahip Ankara Anıtı dünya tarihi açısından değerlendirildiğinde kültürel bir mira niteliğinde bulunan bu Tapınak görülmeye değer bir tarihi eser olarak ilgi çekmekte.Ayrıc Augustus Tapınağı hakkındaki videomuzu kanalımız Gezgin Kütüphanede seyretme şansınızda bulunuyor.
@boraboran
Augustus Tapınağı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Hacı Bayram Camii'nin hemen bitişiğinde bulunan, tahminen MÖ 25-20 yılları arasında inşa edilmiş bir tapınaktır.İmparator Augustus'un hayattayken yapmış olduğu işleri anlatan Res Gestae Divi Agusti 'nin bir kopyası tapınağın duvarlarına işlenmiş.Roma'daki orjinal kopyası kaybolduğu için bu metnin günümüze ulaşmış tek kopyası buradadır.Bu yüzden tarihçile rtarafından Monumentum Ancyranum - Ankara Anıtı olarak isimlendirilmiştir.Roma Tarihi açısından büyük bir öneme sahip Ankara Anıtı dünya tarihi açısından değerlendirildiğinde kültürel bir mira niteliğinde bulunan bu Tapınak görülmeye değer bir tarihi eser olarak ilgi çekmekte.Ayrıc Augustus Tapınağı hakkındaki videomuzu kanalımız Gezgin Kütüphanede seyretme şansınızda bulunuyor.
@akadirakd6108
Hacı Bayram Camii ve türbesinin hemen arkasında yer alan bu tapınak kalıntılarında günümüze kalmış yüksekçe duvarlardan başka alt tarafta bazı taş ve mermer parçaları var, orijinal halinden de görüntüsünden oldukça uzak
@mertcinar7427
Meh the Temple is ruined. And the Iron Bars that protects the Old stone structe are Ugly . Tapınak yıpranmış ve tapınağın eskimiş taşlarını koruyan metaller çok çirkin
@abdullahaltinso2234
ankara hacı bayram veli camisinin ve türbesinin yanıbaşında bulunan ve üzerinde, roma imparatorlarından birinin başardığı işleri anlattığı ve yaptığı harcamaları gösterdiği bir belgenin kazılı olduğu tapınak
@pseudolife7586
Hacı Bayram Veli türbesi yanında kazıları yapılan alan. Roma dönemi eserlerinin anadolunun bir çok yerinde olması Roma imparatorluğunun büyüklüğü hakkında bilgi veriyor. Bu bölgenin kazılması halinde altta daha ne gibi eserler vardır kim bilir.
@bekirkekec331
Hacı Bayram Veli Hz makamı yanında bayağı eski bir yapı. Bakımı temizliği çok güzel. Ortam zattan dolayı manevi olarak çok güzel
@ahmetaltintas6754
Augustus Tapınağı; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Hacı Bayram Camii'nin hemen bitişiğinde bulunan, tahminen MÖ 25-20 yılları arasında inşa edilmiş bir tapınaktır.
@muammeryilmaz8588
Gidip görülmesi gerek bir yapı fakat hacı bayramı veli camimiz onu gölgede bırakmışşş?
@cemileekim
Restorasyonu yapılarak Ankara'ya yakışır bir şekilde kültür mirası olarak sahip çıkılmalı
@esraunel
Önceden hacı bayram nasıldı diye sorulurdu şimdi Augustus tapınağı nasıldı diye soruyorsun heyhaat. Ne üzücüüü. Zaten şu ve musikisinede son vermişler ne aciiii. Utanmassanız olmadı camiiyide silin.
@altansoyluturk6219
Tapınak ? tarih açısından Son derece değerli Herkesin görmesini tavsiye ederim.
@ahmetdurmaz9946
Hacı Bayram Camii'nin hemen yanında bulunan tapınak, hala eski görkemini korumaktadır, Yapı hala ayakta durmakta ve gelen misafirlere Ankara'ya yolunuz düştüğünde buraya gitmenizi görmenizi ve dolaşımınızı tavsiye görülmesi gereken antik bir tapınaktır
@muratkucukceleb8772
Hacibayram Veli camiinin gölgesinde kalmış,zamana inat ayakta duruyo.
@fatihyigit1040
Hacı Bayram Veli Camiini ziyaret ettiğinizde, hemen yanı başındaki bu nadide anıta da bir göz atmanızı ve hakkında bilgi olan tabelayı okumanızı tavsiye ederim. Ankara için değil, ülkemiz için ayrıcalıklı bir miras.