Sultan Reşad Tomb
4.7
Point
Find Your Guide
Find a guide to explore this place.
Sultan Reşad Tomb is one of the historical places in Istanbul. This page was created automatically by localbot to provide information about the Sultan Reşad Tomb. As soon as we will be updated by our local guide team and more detailed information will be shared. Visit this page again soon to get more information about Sultan Reşad Tomb. You can look at the comments section of local guides to read the thoughts of Sultan Reşad Tomb. You can visit our Istanbul page to explore more visitors from the Istanbul region.
You can apply for a local guide to update the information on this page.
You can contact us from the contact page to become a local guide.
You can apply for a local guide to update the information on this page.
You can contact us from the contact page to become a local guide.
Features
Services Offered
No Smoking
Car Park
Free
Open Air
Visit
Guides
Explore with Guide
All Comments
Guest Comments
4.7
Scoring :
@kalems
Sultan Reşad, 35.Osmanlı Padişahı'dır. 2-kasım-1844 tarihinde Çırağan Sarayı'nda dünyaya gelmiş ve 64 yaşında tahta çıkmıştır. Annesi Gülcemal Kadınefendi'dir. 7 yaşında annesini, 17 yaşında babası Abdülmecid'i kaybetmiştir. Kuvvetli bir şark ve İslam kültürüne sahip olup Mevlevidir. Sultan Reşad'ın yanındaki ikinci sanduka, eşi, Kâm-res Başkadınefendi'ye aittir. 65 yaşında Kuruçeşme'deki sahil sarayında vefat etti. Ziyâeddin ve Hilmi Efendiler'in annesidir. Ortaköy Sarayı'nda Sultan Reşad 3. veliahtken evlenmişlerdir. Sultan Reşad Tahta geçtiği günlerde Eyüpte kendisi için bir türbe, yanında da bir okul yaptırmayı kararlaştırmış, bu işle Kemaleddin Bey'i görevlendirmiştir. Sultan Reşad su ve çocuk sesini çok severdi. Eyüp'teki türbe ve okulunu yaptırmaya karar verdiği zaman "Ebedi uykumu su ve çocuk sesi duyarak uyumak isterim" dediği söylenir." Türbenin yanındaki okul bugün Eyüp Lisesi'dir. Türbenin haziresine şu kimseler gömülmüştür. Sultan Mehmed Reşad'ın torunu, Şehzade Mehmed Ziyaeddin Efendinin oğlu Şehzade Mehmed Nazım Efendi 1911-1984 Sultan Mehmed Reşad'ın torunu Şehzade Mehmed Ziyaeddin Efendinin oğlu Şehzade Ömer Fevzi Efendi 1914-1986. Şamdancıbaşısı Mustafa Bey Sultan Reşad'ın berberİ Mehmed Bey Sultan Mehmed Reşad'ın ser tabibi Sakızlı Rıfat Paşa-Zâde Mirliva Hayri Paşa. Hereke fabrikası Müdürü elhac Mehmed Akif Bey, Dar'üssa'âde Ağası Fahrüddin Ağa efendi. Hazine-i Hassa-i fiâhâhe mühendislerinden ve tarikat-i aliyye-i Mevleviye müntesibinden el-hac Tahir Efendi İbrahim Efendinin oğlu ve Hacı Tahir Efendinin torunu olup Manastır Askeri Idadisi'nde tahsildeyken Sırp katillerinin işgali üzerine 19 yaşında şehid olan Mucib Efendi. Sultan Reşad'ın oğlu, Şehzade Ömer Hilmi Efendi'nin kızı Emine Mukbile Osmanoğlu
@dilaracoskun1132
En son osmanlı padişahı türbesi. İçeriye ve bahçesine giriş yok. Ziyaretçiler dışarıdan bakabiliyor sadece
@unsalyurek6702
Osmanlının sondan ikinci padişahı olan Mehmed Reşad Sultanının ebedi istinatgâhı. Ziyarete kapalı, uzun zamandır kapalı olduğunu söylediler. Geçmişimizden bu kadar korkmasak ne güzel olacak.
@metintuncmay2032
Yanlış hatırlamıyorsam İstanbul daki Osmanlı padişahları türbeleri içersinde, sur dışındaki tek türbe. Diğerlerinin hepsi Suriçi de. Sultan Reşat çocukları çok sevdiği için, türbenin yanında bir okul da yaptırmış. İstanbul da yaşıyorsanız hepsini görme şansınız var. Bir gün içerisinde yürüyüş turu ile hepsini görebilirsiniz. Bursa ve Şam a gidebilirsiniz, hepsini tamamlarsınız.
@muratgundogan
Sultan V. Mehmed 3 Temmuz 1918 tarihinde vefat ettiğinde kendi isteği doğrultusunda Eyüp’te Haliç kıyısında Mimar Kemâleddin’e yaptırdığı türbesine defnedilmiştir. Bazı kaynaklarda türbenin 1912’de tamamlandığı belirtilmekte, içteki bir yazının altında ise 1332 (1914) tarihi yer almaktadır (Önkal, s. 284). İstanbul’da inşa edilmiş son hânedan türbesi olan yapı sur dışında yer alan tek sultan türbesi olmasıyla da içinde bulunduğu gruptan ayrılır. Hemen yanı başına yine sultanın isteğiyle yaptırılmış olan ilkokul, mezar yapıları ile bir arada düşünülen mektep, medrese gibi eğitim kurumlarının yerini almış gibi görünmektedir. Öte yandan türbenin bulunduğu yer ve yanındaki ilkokulun, sultanın ebedî uykusunu su ve çocuk sesleri arasında uyuma arzusunun bir sonucu olduğu rivayet edilmektedir. Batı eğitimi modellerine göre şekillenen, başarıyla çözümlenmiş bir plana sahip ilkokulun kuzeyine bitiştirilen mescid din eğitiminin ilk öğretimde hâlâ etkin rol oynadığına işaret etmektedir. Millî mimarlık üslûbunun özelliklerini yansıtan tasarımı ile yapı Eyüp’ün silüetine başarıyla uydurulmuştur. Türbenin Ömer Vasfi Efendi’nin elinden çıkan kitâbesi, Cumhuriyet’e intikal eden tesis ve yapıların üzerinde bulunan Osmanlı hânedanını temsil eden kitâbe, tuğra vb. unsurların kaldırılmasına yönelik kanun maddesi neticesinde kazınarak tahrip edilmiştir. Mehmed Reşad Türbesi, Osmanlı hânedanının himaye ettiği mimarinin son dönemine damgasını vuran Osmanlı neo-klasik üslûbunun mezar yapılarındaki en önemli temsilcisidir. Bu akımın önde gelen isimlerinden biri olan Mimar Kemâleddin’in bu yapısı esasen sekizgen planlı olmakla birlikte girişin iki yanına yerleştirilen, tromplarla örtülü üçgen planlı hücrelerle taban planında bozuk altıgene dönüşür. Üst katta görülen sekizgen plan kubbe ile örtülü ana mekânın kurgusunu yansıtır. Düzgün bir işçilik gösteren küfeki taşından inşa edilmiş yapı, ön cephesine yerleştirilen on basamaklı merdivenle ulaşılan bir kaide üzerinde yükselmektedir. Bu kaide, yapının çevresinde Kanûnî Sultan Süleyman Türbesi’nin çevresindeki revakın örtüsüz benzeri olan bir podyum oluşturmaktadır. Türbenin alt katı iri silmelerle çerçevelenmiş, birer atkı ile ikiye bölünmüş, ancak alınlıkları dolgusuz bırakılmış sivri kemerli büyük boyutlu pencereleriyle masif bir görüntü sergilerken köşeleri sütunçelerle yumuşatılan üst katta ikili pencere grupları ile daha hareketli bir tasarım göze çarpar. Rûmî istifleriyle bezeli pencere alınlıkları ve alemlerle taçlandırılan sütunların başlıklarını da oluşturan mukarnaslı saçak frizi ve taç oluşturan tepelikli kuşak dış yüzeyde taş işçiliğinden örnekler sergiler. Doğrudan duvarlara oturan hafifçe sivriltilmiş kubbe kurşun kaplı olup tepesinde bir alem bulunmaktadır.
@souadalkady
Directly in front of Eyüp ferry station (the last station in Haliç hattı) you can take ( Haliç hattı) from Üsküdar, Karaköy, kasımpaşa, fener, balat, Hasköy, ayvansaray, sütlüce and ends up with eyüp),,, there's a 5 minutes walking between Sultan Reşat Türbesi and Eyüpsultan cami and center..
@ayhansekmen425
Sultan Reşad Türbesi İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde bulunan Sultan Reşad, ya da diğer adıyla 35. Osmanlı padişahı V. Mehmed'in mezarının bulunduğu türbedir. Ulusal mimari anlayışı yansıtan bu anıt türbe Mimar Kemalleddin Bey tarafından 1911-1912 tarihleri arasında inşa edilmiştir. Türbe, sekiz yüzlüdür. Kesme taş ve mermerden yapılmıştır. Yüksek kubbesi kurşun kaplıdır. İnnehu min Süleymâne ve innehu Bismillâhirrahmânirrahîm. / Mektup Süleyman’dandır, rahmân ve rahîm olan Allah'ın adıyla başlamaktadır.” Müsenna hat ve kapının üstündeki muhteşem besmele ayetinin hattatı, türbenin içindeki hatları da yazan Ömer Vasfi Efendi’dir. Besmele panosunun üstüne Rûmi motiflerin süslediği bir taç yerleştirilmiştir. Tacın içinde yer alan hilal motifi dikkat çekicidir.
@seyyahgeziyor966
Tesadufen denk geldigim ve konum olarak cok guzel bir yere sahip Osmanli padisahi turbesi. Boyacı Sokağı ile Haliç arasında ve Sokağı üzerinde bulunan tek katlı Türbedar binasının arkasındaki bahçe içindedir. Ulusal mimari anlayışı yansıtan bu anıt türbe Mimar Kemaleddin Bey tarafından 1911-1912 tarihleri arasında inşa edilmiştir. Türbe, sekiz yüzlüdür. Kesme taş ve mermerden yapılmıştır.
@vuralgurhan2833
Türbenin kapısı Haliç tarafına bakıyor ve zamanında Sahildeki granit taştan yapılmış rıhtımına yanaşan büyük sandallarla türbeye gelinirdi. Bu güzel rıhtım ve küçük demir iskele babaları 1986 tarihinde, önündeki kazıklı yol yapılırken toprak altında kalmıştır. Türbe bahçesi demir parmaklık ile çevrilmiştir.
@orhanyunus
Mekânı konumu çok güzel estetik bir yapı. Malesef kapalı ziyarete açık değil.Bahçede otlar adeta her yeri istila etmiş terk edilmiş bir havası var.