Eyüp Sultan Mosque
4.9
Point
Find Guide
Find a guide to explore this place.
Eyüp Sultan Mosque Istanbul is one of the beaches. This page was created automatically by localbot to provide information about Eyüp Sultan Mosque. As soon as we will be updated by our local guide team and more detailed information will be shared. Visit this page again soon to get more information about Eyüp Sultan Mosque. You can look at the comments section of local guides to read Eyüp Sultan Mosque thoughts. You can visit our Istanbul page to explore more visitors from the Istanbul region.
You can apply for a local guide to update the information on this page.
You can contact us from the contact page to become a local guide.
You can apply for a local guide to update the information on this page.
You can contact us from the contact page to become a local guide.
Features
Services Offered
No Smoking
Car Park
Free
Open Air
Visit
Guides
Explore with Guide
All Comments
Guest Comments
4.9
Scoring :
@songulyildiz7369
İstanbul’da gezilecek manevi yerler arasında en önemlilerinden birisi Eyüp Sultan Türbesi. Hz. Peygamber’in Medine’ye hicret ettiği zaman kendisini evinde misafir eden ve vahiy katipliğini de yapan Halid b.Zeyd (Ebu Eyyub el-Ensari)’in kabrinin burada bulunması, türbe ve çevresini kutsal bir yer haline getirmiş. Türbeden sonra buraya Eyüp Sultan Camii de yapılmış. Türbe içerisinde bulunan muhteşem çini süslemeleri, avlusunda bulunan asırlık çınarı, manevi atmosferi ve insana huzur veren ortamıyla her daim ziyaretçilerini kendine çekiyor. Haliç’in en güzel manzarasına sahip olan Pierre Loti Tepesi‘de ayrıca yakınında bulunan ve ziyaretçileri kendine hayran bırakan yerlerden biri.
@hamdituter2322
Eyüp sultan hz bulunduğu mekanın bulunduğu alanla ilgili manevi nir takım kurallar düsturlar edep haya dini kurallara saygılı olabilinmesi için makul kabul edilebilinir sosyolıjik çalışmalar olmalı eyüp sultan hz la yüsel sıradan ziyarete istediğin gibi giyip istediğin gibi hareke edebilinecek bir yer olmadığı buranın istanbulun manevi bekçisinin resullah sav ev sahipliği yapmış istanbulun fethi için ogünkü şartlarda buralara gelmiş çok önemli bir sahabe olduğunu hürmet saygı ve edeple huzura çıkılması anlatılmalı niçin nasıl niye ziyaret edilmesi bi şekilde anlatılmalı orası nebir ticarethane nede sünet çocuklarının ve gelin damat resim çekilmek için gelinen sıradan bir yer olmadığı gerek eyüp müftülüğümüz gerek diyanet işleri bşk bu hususta çalışma yapmalılar ve ziyaretçilere buranın önemi anlatılması hem dini hem islami bir sorumluluktur
@bilalduzenli3185
Bilgi: Eyüp Sultan Türbesi, İstanbul'un Eyüpsultan ilçesinde Eyüp Sultan Camii'nin dış avlusunda bulunan ve Ebu Eyyûb el-Ensarî'nin kabrini barındıran türbe (1458). Tarihsel süreç içerisinde birçok bakım ve onarımdan geçerek günümüzdeki haline ulaşmıştı. Mimari olarak kefeki taşından yapılmadır, sekiz köşeli ve kubbeli bir yapıya sahiptir. I. Ahmed'in padişah olduğu yıllarda (XVII. yy başları) türbenin camiye bakan kısmı çinilerle kaplanmış aynı zamanda giriş yanına bronz şebekeli bir hacet penceresi eklenmiştir. İç mekân XVI. ve XIX. yy'den kalma farklı tarzdaki İznik ve Kütahya çinileriyle süslenmiştir. Çinilerin üst kısımlarından olmak üzere bir yazıt kuşağı bulunmaktadır. Orta kısımda bulunan ahşap sanduka III. Selim döneminde yapılan gümüş şebekeyle kaplıdır. II. Mahmud'un hediyesi olan (1819) atlastan yapılma sanduka örtüsünde ise hattat Rakım Efendi'nin yazmaları bulunmaktadır. Türbe içerisindeki levhalar Mustafa İzzet Efendi ve Celalettin Efendi gibi hattatlar dışında III. Ahmed ve II. Mahmud gibi padişahlara aittir. Türbenin çevresindeki hazirelerde tarihsel olarak birçok önemli kişinin kabri bulunmaktadır. Türbe aynı zamanda dini bayram ve özel günlerde aldığı yoğun ziyaretçileriyle Müslümanların önemli ziyaret noktalarından biridir.
@gezgininheybesi6951
İslam'ı yaymak için İstanbul'a gelip hizmet verip ömrünü tamamlamış bir mübareği ziyaret etmek her kula nasip olmaz maneviyatı çok büyük bir cami ve külliye Ramazan ayında birbaşka maneviyat ve huzur oluyor burada hemen yukarıda piyer lotiye çıkarken çokça Osmanlı dönemine ait mezarlık ve o dönemin tarihine yakışır şekilde çeşit çeşit mezar taşlarının içinden kişisel görüşüm (ruhlarına hitafen okuyarak ve onların ruhlarına bağışlayarak ) çıkmanızı tavsiye ederim burayı çok turist Ziyaret etmekte olup tek şikayet edeceğim husus şudur ki cami içinde namaz kılınır iken açık kıyafetler ile namaz kılınan bu yerde na mahrem olan kişilerin cami içinde namaz kılan kişilerin yanında dolaşıp yüksek sesle konuşması dır hem namaz kılan kişinin ibadetine zarar vermekte hem mekanın maneviyatını aykırı bu konuda daha hassasiyet gösterilirse mükemmel olacaktır bana Ziyaret etmek nasip oldu sizede olur inşallah
@bahadirsokmen5680
İstanbul'un manevi kalbi.Türkiye'de manevi ziyaret olarak gidilecek en önemli yerlerden biri.İstanbul'un fethi döneminde keşfedilen ve burada yattığına inanılan,Mekke'den Medine'ye hicret döneminde evinde peygamber efendimizi 7 ay misafir eden Hz Halid bin Zeyd-ebu Eyyub el Ensari'nin kabri.Emeviler dönemindeki İstanbul kuşatmasında ileri yaşta vefat ettiği ve burada defnedildiği bilinmektedir.P kadar önemli bir alandır ki,Osmanlı padişahları kılıç kuşanma törenlerini dahi huzurunda yapmışlar,pek çok sadrazam,vezir,komutan,şeyhülislam,hanedan mensubu ve 35.Osmanlı padişahı 5.Mehmed Reşad vefat ettiklerinde yakın olmak için türbe etrafında oluşan dev mezarlığa defnedilmişlerdir.Cami ve türbe ziyaretinizden sonra çevrede yer alan çok sayıda türbeyi ziyaret edebilirsiniz.Bölge maneviyat ve huzurun gerçekten kalbi niteliğindedir.
@aylin6934
Eyüp Sultan Camii, dikdörtgen planda, mihrabı çıkıntılıdır. Merkez kubbe altı sütun ve iki filayağına müstenit kemerlere yaslanır, etrafında yarım kubbe, ortasında Eyüp Sultan türbesi, sandukasının ayak ucunda bir pınar, avlu ortasında asırlık bir çınar bulunmaktadır. 1458'den sonra çeşitli defalarca tamir gören caminin minarelerinin boyu önceleri kısaydı, 1733'te yeni uzun minareler yapıldı. 1823'te deniz tarafındaki minare, yıldırımla hasar gördüğü için yeniden inşa edildi. Cümle kapısı önündeki Sinan Paşa kasrı 1798'de yıktırılmıştır. Yerinde ulu bir çınar ağacı gölgesinde etrafı parmaklıklı bir set ve çimen sofa vardır. Parmaklığın dört köşesinde dört çeşmecik bulunur. Bunlara hacat çeşmeleri, kısmet çeşmeleri denir. Tamir edildikten sonra camiyi açıp namaz kılan Sultan III. Selim Mevlevi olduğu için parmaklıkların üzerinde mevlevi sikkeleri vardır. Dış avlunun caddeye açılan iki kapısı vardır. İç avlu 12 sütuna müstenit 13 kubbelidir.Avlunun ortası şadırvandır. Türbe tek kubbeli, 8 köşelidir. Türbe methalinde nakşı kademi saadet, sağında sebil bulunur.
@mubinkilicoglu9409
Eyüp Sultan Camii, İstanbul'da Eyüpsultan semtinde Haliç kıyısında bulunan camii, olmasının ötesinde kutsal bir ziyaret yeridir. Eyüp Sultan Camii, dikdörtgen planda, mihrabı çıkıntılıdır. Merkez kubbe altı sütun ve iki filayağına müstenit kemerlere yaslanır, etrafında yarım kubbe, ortasında Eyüp Sultan türbesi, sandukasının ayak ucunda bir pınar, avlu ortasında asırlık bir çınar bulunmaktadır. 1458'den sonra çeşitli defalarca tamir gören caminin minarelerinin boyu önceleri kısaydı, 1733'te yeni uzun minareler yapıldı. 1823'te deniz tarafındaki minare, yıldırımla hasar gördüğü için yeniden inşa edildi. Cümle kapısı önündeki Sinan Paşa kasrı 1798'de yıktırılmıştır. Yerinde ulu bir çınar ağacı gölgesinde etrafı parmaklıklı bir set ve çimen sofa vardır. Parmaklığın dört köşesinde dört çeşmecik bulunur. Bunlara hacat çeşmeleri, kısmet çeşmeleri denir. Tamir edildikten sonra camiyi açıp namaz kılan Sultan III. Selim Mevlevi olduğu için parmaklıkların üzerinde mevlevi sikkeleri vardır. (Alıntı)
@tugceaslan
Yıllardır gitmeyi istediğim huzurlu ortamın bana da nasip olması, mutluluk verici. Ulaşımın kolaylığı, çalışanların ilgili ve alakalı yaklaşımı, pandemi de bile kalabalık olmaması için kontrollü çalışılması, sakinleştirici ve sürekli içten gelen manevi sessizliğin anını yaşadım. İbadetinizi ferah ve temiz ortamda gönül rahatlığıyla yapın.
@aysunbayhan4990
"İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, fetheden ordu ne güzel ordudur."Hz.Muhammed(S.A.V. ) Ebu Eyyub Ensari Halid bin Zeyd, Emeviler - Muaviye zamanında (671) yukarıdaki Hadis'e nail olabilmek için ilerlemiş yaşına rağmen toplanan orduya katılır. Camiinin bulunduğu yerde maalesef dünyasını değişir ve oraya defnedilir. Mezarı, fethe yakın Akşemsettin tarafından bulunmuş ve FSM türbeyi yaptırmıştır. Camii ise ancak fetihten sonra yaptırılmıştır. 1458. Camii ve türbe o zamanki surun yani Costantinapolin dışındadır. Camii farklı nedenlerle ve zamanlarda tadilat görmüştür. Hz. Muhammed'in (sav) ev sahibi olan Ebu Eyyub Ensari Halid bin Zeyd'den ve emeği geçen herkesten Allah razı olsun. El Fatiha ?
@haliltombak1315
Eyüp Sultan Camii, İstanbul'da Eyüpsultan semtinde Haliç kıyısında bulunan camii, olmasının ötesinde kutsal bir ziyaret yeridir. Eyüp Sultan Camii, dikdörtgen planda, mihrabı çıkıntılıdır. Merkez kubbe altı sütun ve iki filayağına müstenit kemerlere yaslanır, etrafında yarım kubbe, ortasında Eyüp Sultan türbesi, sandukasının ayak ucunda bir pınar, avlu ortasında asırlık bir çınar bulunmaktadır. 1458'den sonra çeşitli defalarca tamir gören caminin minarelerinin boyu önceleri kısaydı, 1733'te yeni uzun minareler yapıldı. 1823'te deniz tarafındaki minare, yıldırımla hasar gördüğü için yeniden inşa edildi. Cümle kapısı önündeki Sinan Paşa kasrı 1798'de yıktırılmıştır. Yerinde ulu bir çınar ağacı gölgesinde etrafı parmaklıklı bir set ve çimen sofa vardır. Parmaklığın dört köşesinde dört çeşmecik bulunur. Bunlara hacat çeşmeleri, kısmet çeşmeleri denir. Tamir edildikten sonra camiyi açıp namaz kılan Sultan III. Selim Mevlevi olduğu için parmaklıkların üzerinde mevlevi sikkeleri vardır. Dış avlunun caddeye açılan iki kapısı vardır. İç avlu 12 sütuna müstenit 13 kubbelidir.Avlunun ortası şadırvandır. Türbe tek kubbeli, 8 köşelidir. Türbe methalinde nakşı kademi saadet, sağında sebil bulunur. Eyüp Sultan Camii kubbesi Mihrab eyvandır, minber mermerdir. Mihrab tarafı hariç üç tarafı galerilidir. Son cemaat yeri önünde 6 sütunlu ve 7 kubbeli bir revak vardır. Mermer cümle kapısı üzerinde 9 sıralık kitabenin ilk sırası: Zehi münkadı emri gerdgar zılli Rabbani Serefrazı cihandaranı asrın şahı devranı Menarı nurfeşan sultan selim hanı bülend ikbal Bilin gülbank dahi iyledi pür cümle azani. Bu kadar çok kabir, türbe, lahit başka bir camide iç içe geçmemiştir. Serviler ve mezarlıklar cami çevresini uhrevi bir mekân yapar. Necip Fazıl, Fevzi Çakmak, Ferhat Paşa, Mehmet Paşa, Siyavuş Paşa, Beşir Fuad, Ahmet Haşim, Ziya Osman Saba, Sokullu Mehmet Paşa burada yatmaktadır. Fatih'ten sonra asırlarca padişahlar Eyüp Sultan Camii'nde kılıç kuşanmışlardır. Bunu Fatih başlatmış, ilk kılıcı Fatih'e Akşemseddin kuşatmıştır. Padişahlar Sinan Paşa Köşkü'nden kayıkla Bostan iskelesine gelir, camide iki rekat namaz kılar, şeyhülislam kılıcı kuşatırdı. Eyüpsultan Belediyesi'nin kullandığı logoda Eyüp Sultan Camii ve kubbelerinin silüeti bulunur Caminin dış avlusunda sebil bulunmaktadır. Üç pencerelidir. Bayramlarda ve özel günlerde şerbet dağıtıldığı için şerbethane denilmiştir. Ayrıca cami bulunduğu Eyüpsultan ilçesinin sembolü olmasıyla belediyenin logosunda yer almaktadır. Belediye logosunda zaman zaman değişiklikler yapılmıştır fakat, logodaki tek sabit kalan şey Eyüp Sultan Camii silüetidir.
@yusufuylas
Eyüp El Ensari hazretleri makamında Ziyaret etmenin faziletinden faydalanın