Abide-i Hürriyet Mosque
3.9
Point
Find Your Guide
Find a guide to explore this place.
Abide-i Hürriyet Mosque is one of the religious places in Istanbul. This page has been created automatically by localbot to provide information about the monumental Mosque. As soon as we will be updated by our local guide team and more detailed information will be shared. For more information about the Abide-i Hürriyet Mosque, visit this page again soon. You can look at the comments section to read the thoughts of local guides Abide-i Hürriyet Mosque. You can visit our Istanbul page to explore more visitors from the Istanbul region.
You can apply for a local guide to update the information on this page.
You can contact us from the contact page to become a local guide.
You can apply for a local guide to update the information on this page.
You can contact us from the contact page to become a local guide.
Features
Services Offered
No Smoking
Car Park
Free
Open Air
Visit
Guides
Explore with Guide
All Comments
Guest Comments
3.9
Scoring :
@ferdiguven
Cok güzel bir camii maşallah.
@mustafaozer6022
Yapımına 1909’da karar verilen Abide-i Hürriyet’in mimarı; I. Ulusal Mimarlık Üslubu’nun tanınmış mimarlarından Mimar Muzaffer Bey’dir. 23 Temmuz 1909’da temeli atılan anıt, 23 Temmuz 1911’de Enver Bey’in de hazır bulunduğu bir törenle açılmıştır.Neo-klasik üslupta, tamamen mermerden inşaa edilmiş olan Abide-i Hürriyet, geniş bir setin üstünde altı köşeli bir kaideye sahiptir. Kaidenin üç cephesine ölenlerin adları ayrıca bir yüze Fatih Sultan Mehmet’in tuğrası, diğer yüzlere “Tarih-i İstirdad-ı Hürriyyet, 10 Temmuz 1324” ve “Timsal-i Meşrutiyyet, 11 Temmuz 1325” yazılmıştır. Bir top namlusu biçimindeki esas anıtın eteğinde, orduyu ve donanmayı temsil eden semboller yer alır. Anıtın doğu tarafında bulunan, mermerden, Türk neo-klasiği üslubunda süsleme ile tezyin edilmiş, bronz kanatlı bir kapıdan, alttaki üçgen biçimindeki bir türbe odasına inilmektedir. Kapı üstünde yer alan “Makbere-i Şühedâyı Hürriyyet” yazısı, bize eski Türk türbelerinin üst katlarındaki namazgah mekanını çağrıştırmaktadır. İçerideki üç kalın paye, üstteki anıtın temelidir. Bunların ortasında küçük bir kubbe ve üçgenin sol köşesinde bir mihrap yer alır. Duvarlara ve payelere mermer üzerine ayetler işlenmiştir. Bu yazılar Hasan Sabri Efendi’nin hattıdır. Anıtın yer aldığı alana 31 Mart Vakasında ölen Kurmay Binbaşı Ahmet Muhtar, Deniz Binbaşı Salih, Üsteğmen Bekir ve 68 er defnedilmiştir. Sonraki yıllarda anıt ve çevresindeki alan, bazı II. Meşrutiyet ve İttihat ve Terakki hareketi önde gelenlerinin defnedildiği bir anıt mezarlığa dönüştürülmüştür. . .
@koraysadikoglu
Geçip giden zaman. Eski güzel günler.
@bekiryegin
günzel bir cami
@birgencuscha
Camii güzel imamı cahil
@ertugrulerdogan7979
Enver Paşa'nın yeri beyler
@aedalikan
Mithat Paşam, Enver Paşam, Talat Paşam, Mahmut Şevket Paşam ve nice Hürriyet Kahramanları burada yatıyor. Hepsinin ellerinden öpüyorum... 7.7.2022 22:44
@gezenti
Mahmut Şevket Paşa'nın mezarının kaldırılması ve normal bir asri mezarlığa defnedilmesi gerekir.
@1gezgin
Vatan haini Mahmut denen zat mekanın cehennem olur inşallah