Bayezid Pasha Mosque
5.0
Point
Find Your Guide
Find a guide to explore this place.
You can apply for a local guide to update the information on this page.
You can contact us from the contact page to become a local guide.
- Local Guide
- Attractions
- Bayezid Pasha Mosque
Features
Services Offered





Guides
Explore with Guide
All Comments
Guest Comments
5.0
Scoring :
@refikhut9474
Beyazıtpaşa Mahallesi’nde, nehrin doğu kıyısında, Künç Köprü’nün karşısında yer alan camiyi 1414 yılında, daha sonra sadrazam olan Bayezid Paşa yaptırmıştır. Ters T biçimindeki caminin planı bazı ayrıntıları dışında aynı dönemlerde Bursa’da yapılan Yeşil Cami’ninkine benzer. Bu plana sahip camilere Zaviyeli ya da Bursa Tipi Camiler de denir. Yapısı ve süslemeleriyle oldukça zarif bir görünüşe sahip caminin en dikkat çekici bölümü kuzeyindeki son cemaat yeridir. Altı kalın kare paye birbirine ve beden duvarına sivri, kalın kemerlerle bağlanarak beş bölüm oluşturur. Her bölümün Üzeri Türk üçgenleriyle geçilen sekizgen kaideler üstündeki kubbelerle örtülüdür. Payeler kemer hizasına kadar düzgün kesme taşlardan örülmüştür. Payeleri bağlayan kemerlerse kırmızı ve beyaz mermerdendir. Bunların etrafında yine mermerden, hafif çıkıntılı çerçeveler bulunur. Bu bölümün üst kısmı kıvrık dal ve yaprakların oluşturduğu motiflerle süslenmiştir. Mukarnas süslemeli saçak altında yer alan, boydan boya cepheyi dolanan kırmızı taş kuşağı üzerine caminin kabartma biçiminde vakfiyesi işlenmiştir. Giriş kapısı son derece zengin ahşap bezemelidir. İbadet mekanı iki bölümden oluşur. Mihrabın bulunduğu ikinci mekan ilkinden daha küçüktür. Bu bölümün doğusu ve batısında bulunan kapılardan yan mekanlara geçilir. Her bölümün üzeri bir kubbeyle örtülüdür. Cami 2006 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nce onarılmıştır.
@alaaddinkaynak2189
Çelebi Mehmet devrinde 1414 yılında zamanın Amasya Valisi Beyazıt Paşa tatafindan yaptırılmıştır. 39 depreminde yıkılan minaresi henüz yapılamamıştır. 2006 da restore edilse de pek başarılı bir çalışma sayılmaz. T planlı camilerden olan erken dönem Osmanlı eserinin özelllikle ahşap giriş kapısı ve son cemaat yeri estetik açıdan çok değerlidir. Caminin vakfiyesi dış duvarları çevreleyen saçak altına bir bordür olarak dönen kırmızı taş üzerine işlenmiştir. Amasya'nın nadide eserlerinden olup, yapan, yaptıran ve yaşatanların mekânı cennet olsun.
@yusufbogatepe695
1414 yılından bu yana tarihiyle güzelliğiyle şehrin güzel noktasından birinde hala ayakta duruyor bu külliye. Amasya da ziyaret edilecekler listeniz varsa kesinlikle eklemelisiniz. Minyatur müzesi de bu külliyenin içinde bulunuyor. Buranın bakımı ve temizliğiyle ilgilenen herkesin eline sağlık.
@mustafadursun618
Çok güzel bir cami. Kapı işlemelerine bayıldım. Bir çok müzede bu cami kapı işlemelerine ait kalıntıları görebilirken burada birebir görmek beni mutlu etti.
@niluferyilmaz354
Beyazıtpaşa Mahallesi’nde, nehrin doğu kıyısında, Künç Köprü’nün karşısında yer alan camiyi 1414 yılında, daha sonra sadrazam olan Bayezid Paşa yaptırmıştır.
@ozgurdilek9219
Çok güzel bir cami.